EFFECTIEF OMGAAN MET CONFLICTEN,
TUSSEN VERMIJDEN EN STRIJDEN.

Kees houdt niet zo van conflicten. Op zijn werk, thuis of met zijn familie; hij gaat het liever uit de weg. De laatste tijd merkt hij helaas dat het steeds vaker voorkomt dat hij onredelijk kwaad of cynisch doet tegen zijn vrouw of kinderen. Allerlei kleine ergernissen zijn aanleiding om onnodig fel te reageren. Zijn vrouw is hier behoorlijk klaar mee en Kees vreest voor zijn huwelijk.


Helaas is de situatie op zijn werk al niet veel beter. Kees merkt dat zijn geduld met verschillende collega’s echt op is. Tegelijk voelt hij zich machteloos om iets aan de situatie te veranderen. Niks doen lost het niet op, maar heftige confrontaties maken het ook niet beter. Wat moet hij nu doen?

Weinig mensen zijn dol op conflicten. En met een goede reden, want conflicten zijn vaak best spannend. Een conflict wordt vaak als iets negatiefs gezien. Hoe je effectief met conflicten kunt omgaan is ons meestal niet geleerd in de opvoeding, opleiding of het werk.


Dit leidt ertoe dat veel volwassenen middenin een leven staan waarin conflicten eng en vervelend zijn. Ze kennen maar twee strategieën: vermijden of strijden. Allebei niet effectief in het omgaan met conflicten.

Vermijden houdt in dat je het conflict niet aan gaat. Daardoor verdwijnt het conflict niet, maar het verplaatst zich naar jouw hoofd en hart. Daar vindt een strijd plaats en krijgen onrustige en negatieve gedachten en gevoelens de ruimte om je innerlijke rust weg te nemen.


Vaak leidt dit tot het invullen voor de ander, het opstapelen van negatieve overtuigingen over de situatie en het opbouwen van stress in je systeem. Dit kan er na verloop van tijd leiden tot een ontploffing waarbij alles eruit komt als bij een vulkaanuitbarsting. Vermijden wordt dan strijden! Vermijden is dus geen effectieve manier van omgaan met conflicten.

Strijden houdt in dat je knokt voor jouw belang. Je gaat het conflict wel aan, maar je luistert niet naar de ander, bent kwaad of onredelijk en eist ruimte op voor jouw belang. Het lucht misschien heel even op, maar de relatie loopt hierdoor schade op.


De ander krijgt niet de kans om te reageren, en heeft door je houding eigenlijk maar twee keuzes. Vermijden(het over zich heen laten komen) of strijden(terug knokken). En zo is het kringetje weer rond. Ook strijden is geen effectieve manier van omgaan met conflicten.

Hoe kun je dan wél effectief omgaan met conflicten? Onderstaande punten helpen je alvast in de goede richting:

  • Check je overtuiging. Een conflict is niet meer dan een verschil van belang. Conflicten die effectief worden aangepakt versterken de relatie.
  • Het moment kiezen. Als de emoties bedaard zijn, op een rustig moment op een veilige plek.
  • Je houding in het gesprek. Luisteren om te begrijpen, jezelf bloot geven, kwetsbaar opstellen.
  • Het afsluiten van het gesprek. Rond het echt af, maak afspraken waar je beide achter staat en check of de relatie goed zit.

Misschien snap je het allemaal wel, maar zit je er nu middenin. Het lukt nu niet om de verstandige weg te kiezen en je vervalt steeds weer in de vermijding of de strijd. Dan is het tijd om ondersteuning te zoeken. Het gaat immers niet om zomaar iets. Je werk, je relatie of gezin, allemaal bijzonder waardevol. Dit zijn geen dingen waarvan je maar moet hopen dat het wel weer een keer goed komt, maar die je serieus neemt!

Is het tijd om te stoppen met vermijden of strijden? Ben jij toe aan herstel van rust en relaties? Meld je dan HIER aan voor het coachtraject Effectief Omgaan Met Conflicten. Leer in 5 sessies hoe je effectief omgaat met conflicten, je rust terugvindt en relaties versterkt.

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN