De top 5 redenen voor een kort
lontje bij mannen

“Ik heb geen kort lontje, ik heb een strijkkopje!” Een opvallende uitspraak van een man die ik recent mocht ontmoeten. Hij erkende daarmee op komische wijze dat hij snel kwaad en driftig wordt. Soms om de kleinste dingen. Ik ben persoonlijk ook niet de geduldigste man die er bestaat en er zijn dagen dat ik ook een kort lontje heb. Maar gelukkig is dit altijd tijdelijk en weet ik wat ik eraan kan doen. Maar wat nu als je al langere tijd last hebt van boosheid en je weet niet precies waar het vandaan komt of hoe je ervan af komt? Lees hieronder de top 5 redenen waarom mannen een kort lontje kunnen hebben.

5. Te volle agenda

Wanneer je als man een overvolle agenda hebt en altijd bezig bent met dingen die moeten, dan kan dat heel geleidelijk al je reserves opvreten. Je energielevel is dan te laag om geduldig en rustig te reageren. De irritatie neemt steeds meer de overhand. Je hebt nooit tijd om de dingen eens rustig door te denken of te bespreken. Je snakt naar een vakantie of rust in je kop en agenda, maar je hebt geen tijd om dat te organiseren.

4. Te taakgericht zijn

Wie sterk
taakgericht is, is daardoor vooral bezig met alles wat moet. Zelfs met een leuk familie-uitje ben je dan vooral bezig met alles wat er geregeld moet worden waardoor het vaak een stuk minder gezellig wordt. Wanneer je als té taakgerichte man een RELATIEGERICHT probleem tegen het lijf loopt, zal je dit TAAKGERICHT proberen op te lossen. Dit werkt uiteraard niet en het probleem blijft daardoor bestaan of wordt zelfs erger. Dit leidt tot frustratie en een man met een kort lontje.

3. Gevoelens van machteloosheid en uitzichtloosheid

Wanneer je het gevoel hebt dat je geen invloed hebt op je werk- of privésituatie kan dit een heel machteloos gevoel geven. Hoe frustrerend is het dat het steeds maar mis gaat in je gezin. Als je steeds strijd en teleurstellingen te verwerken krijgt of als er bijvoorbeeld ziekte is. Maar ook als je op je werk ziet wat er moet veranderen, maar je krijgt niet de ruimte en jouw stem wordt niet gehoord. Dit kan je opvreten en leiden tot een kort lontje.

2. Te weinig liefde ontvangen (van jezelf en/of anderen)

Liefde is de basis van elk gelukkig leven. Wanneer dit er niet is loop je langzaam leeg. Wie verlangt naar liefde van zijn omgeving, maar steeds bot vangt, bereikt uiteindelijk de bodem van zijn “tankje” met liefde. Wanneer die bodem is bereikt kun je ook niks meer geven. Er ontstaat dan boosheid en irritatie richting alles en iedereen. Een man met een kort lontje heeft in veel gevallen vooral liefde nodig. Vaak heeft hij ook weinig liefde voor zichzelf, wat ook het ontvangen van anderen weer bemoeilijkt.

1. Het niet kunnen uiten van (oude en/of verborgen) pijn, verdriet en angst

De nummer 1 reden waarom mannen een kort lontje hebben is het niet kunnen uiten van andere emoties. Angst, verdriet en pijn worden door mannen vaak te weinig gedeeld. Ze weten niet hoe het moet, durven het niet of hebben niet eens in de gaten dat die emoties hen beïnvloeden. Deze mannen hebben zichzelf wijs gemaakt dat ze sterk en onafhankelijk zijn van de mening en goedkeuring van anderen. Maar onder dat dunne laagje liggen de pijn en het verdriet van jaren en jaren opgeslagen. Alleen met boosheid en irritatie hou je die emoties onder controle. De man met een kort lontje is vaak een gekwetste, verdrietige man die niet weet waar hij met zijn gevoelens naar toe moet.

EN NU?

De top 5 is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Dit komt voort uit de gesprekken die ik elk week met mannen voer. Het is niet alleen een top 5 in de zin van meest voorkomende, maar vooral in de zin van hoe diepgeworteld het zit. Nr 5 is relatief eenvoudig op te lossen, terwijl Nr 1 vaak langduriger aandacht nodig heeft om te veranderen. Je kunt ze ook niet helemaal los koppelen van elkaar. Meestal hangen de verschillende redenen voor een kort lontje met elkaar samen.

Herken je jezelf in dit verhaal? Goed nieuws! Je bent niet de enige en er is ook heel goed wat aan te doen. Door middel van coaching help ik jou de oorzaak van de boosheid en irritatie glashelder te krijgen. Doordat je weet wat de oorzaak is, kunnen we ook bezig met een oplossing. Gun jij jezelf en de mensen om je heen een man zonder kort lontje, maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvende kennismaking middels het ADVIESGESPREK. Je kunt ook het CONTACTFORMULIER invullen. Of stuur me een persoonlijk bericht via Linkedin. Tot snel!

PS: wil jij als (partner van) een man met een kort lontje hier gewoon even over appen? Dat kan ook: 0031612451915

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN