Ben jij een taakgerichte man?

De taakgerichte man aan het woord. “Schiet nou eens op, we komen te laat! Eet je bord leeg. Nee daar heb ik het nu te druk voor. Eerst je huiswerk afmaken, dan pas spelen. Als je het nou zo en zo aan zou aanpakken, voel je je vast beter. Ik moet nog zoveel doen en het is zo druk in huis. Nee, ik wil dit eerst even afmaken. ” Herkenbaar?

Mannen zijn doorgaans taakgerichter en vrouwen relatiegerichter. Een generalisatie misschien, maar ik zie het veel terug in mijn werk als coach voor mannen. De taakgerichte man is daarom oververtegenwoordigd in de bouw, techniek, financiële wereld en de ICT. Daar staat meestal een duidelijke taak voorop in het werk en is de relatie minder van belang dan in de zorg of het onderwijs bijvoorbeeld, waar mannen sterk in de minderheid zijn.

De taakgerichte man richt zich van nature het meest op het behalen van doelen en meetbare en zichtbare resultaten. Met deze manier van denken en doen kan hij vaak ongelooflijk veel gedaan krijgen. Altijd gedreven en hard aan het werk en niet stoppen voordat het klaar is. Zijn analytische kijk op de wereld helpt hem om situaties snel te overzien en een oplossing te vinden voor problemen die zich voordoen. Meestal een gewaardeerde collega aan wie je met vertrouwen je project of taak overlaat.

Er is echter ook een keerzijde aan de taakgerichte man. Hij is door zijn focus op taken en resultaten van nature minder gericht op het behouden en versterken van relaties. Binnen het gezin, maar ook op het werk kan dit spanningen opleveren. In sommige gevallen is het nodig om de resultaten en taken even los te laten en de relatie voorop te stellen. Dit kan lastig zijn voor de taakgerichte man.

Het gaat vaak mis bij stress, druk op de relaties of een overload aan werk. De taakgerichte man kan dan, in plaats van zich op de relatie te richten, nog harder gaan werken. Zijn enige tool is namelijk taakgericht bezig zijn, maar dit is niet de oplossing voor de situatie. Dit leidt ertoe dat er een vicieuze cirkel ontstaat waar hij zelf niet meer uit komt. De druk loopt steeds verder op en er dreigt een relatiecrisis, burn-out of ontslag.

Wat je vaak ziet is dat de man in kwestie merkt dat het thuis niet lekker gaat. Hij is niet de vader die hij wil zijn of de partner die zijn vrouw nodig heeft. In plaats van hier de tijd en ruimte voor te creëren gaat hij nog harder rennen. Hij weet diep van binnen dat dit niet werkt en dat zijn gezin wat anders nodig heeft, maar hij kan niet anders. Zijn hoofd staat nooit meer stil en is voortdurend hard aan het werk. Vaak leidt dit tot slechter slapen, irritatie en verminderde concentratie.

Gezellige momenten worden verpest doordat papa zo opjaagt. De maaltijden worden een strijd en gezelligheid is ver te zoeken. De weekenden zijn niet meer ontspannen, want de taakgerichte man wil van alles doen terwijl zijn gezin aan hem trekt en tijd en aandacht wil. Zelfs vakanties worden opgeofferd aan de taakgerichtheid en er wordt op meerdere momenten gewerkt, gebeld, gemaild en geappt terwijl de kinderen spelen, zwemmen, en genieten. Vaak krijgt de telefoon op deze cruciale momenten meer aandacht dan zijn vrouw en kinderen.

Wanneer het zover is, is het ontzettend lastig voor de taakgerichte man om hier doorheen te breken. Zelf doen werkt niet meer en maakt het doorgaans alleen maar erger. Maar even stil staan en alles wat er ‘moet’ gebeuren loslaten is zo verrekte vervelend en voelt als falen. Toch is dit echt de enige manier om er uit te komen. Even de focus verschuiven van het resultaat naar het proces. Van taken naar relaties.

Als coach help ik jou om even stil te staan. Van een afstandje te kijken naar de situatie en een nieuwe perspectief te krijgen. Dit geeft meteen ruimte in je hoofd en maakt dat je keuzes gaat maken die wél werken. Je krijgt meer inzicht in hoe het werkt bij jou en nieuwe tools in je gereedschapskist. Zo voorkom je dat je huidige situatie uitloopt op die burn-out, scheiding of dat ontslag waar je ongetwijfeld niet op zit te wachten. Dus waar wacht je nog op? Zet de eerste stap en neem CONTACT op. Tot snel!

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN