welke offers breng jij aan he digitale
afgod?

In Bijbelse verhalen wordt vaak gewaarschuwd voor afgoden. Een afgod is een surrogaat van God zelf, die eigenlijk niks oplevert en toch bijzonder veel van zijn onderdanen eist. Een voorbeeld is Moloch, een afgod waaraan mensenoffers werden gebracht, zelfs kinderen, om de gunst van deze afgod te verdienen.

Wij kunnen ons daar (gelukkig) niks meer bij voorstellen in deze tijd. Toch is er ook nu een wrede afgod actief die bijzonder veel onderdanen heeft en zware offers eist. Wij vereren hem door hem dagelijks vele uren van onze tijd en aandacht te schenken. We laten hem ons leven bepalen. We staan met hem op en we gaan ermee naar bed. Zelfs onze meest kostbare momenten laten we door hem beheersen of verstoren. Tijdens de maaltijd, tijdens het naar bed brengen van de kinderen, en tijdens onze lekkere vrije dag in het weekend, eist hij onze aandacht op.

Ik heb het natuurlijk over onze telefoon. De verslavende werking van alle kleurtjes, geluiden en notificaties is voldoende aangetoond, maar we kunnen er over het algemeen maar bar slecht weerstand aan bieden. We kijken tientallen keren per dag op onze telefoon, terwijl dit in de meeste gevallen helemaal niet nuttig is. Heel veel van dit gedrag is onbewust en wordt gestuurd door automatismen en patronen in ons brein. Eigenlijk willen we minder tijd een aandacht aan onze telefoon besteden. We proberen dit wel eens, maar vervallen al snel weer in ons oude patroon.

Wat rooft deze afgod naast onze tijd nog meer? Je ontspanning, want een telefoon is een enorme stressfactor. Je productiviteit, want wie op zijn telefoon kijkt is minder productief aan het werk daarna. Je slaap, want veel slaapproblemen ontstaan door tot laat op je telefoon te zitten en in de ochtend meteen weer op je telefoon kijken.

“Ik heb zelf ook een moeizame relatie
met mijn telefoon.”

Ik heb het al eens uitgemaakt en hem ingeruild voor een Nokia die alleen kon bellen en sms-en. Na een half jaar heb ik toch weer een smartphone gekocht omdat dit zo handig is voor mijn bedrijf. Helaas merk ik ook nu weer dat ik veel te vaak en te lang met dat rotding bezig ben. Ik wil het niet en toch…

Als jij naar jouw eigen telefoongebruik kijkt, ben je daar dan blij mee? Vind je het echt de moeite waard om je mentale gezondheid, je tijd, aandacht en energie hieraan te offeren? Wil jij toestaan dat jouw smartphone zorgt dat je een leven leidt wat je eigenlijk niet wilt?

Als jij jezelf herkent in dit verhaal en hier wat aan wilt veranderen, ga dan samen met mij de strijd aan! Ik heb een sheet “versla je smartphone” met 7 tips gemaakt voor wie zijn energie, aandacht en tijd weer terug wil gaan pakken.