Executieve functies bij mannen

Helaas moet ik erkennen dat mijn vrouw in heel veel dingen veel beter is dan ik. Iedereen die in het onderwijs werkt zal ook bevestigen dat de meiden het gemiddeld beter doen dan jongens. Ze hebben hun zaakjes beter voor elkaar, maken hun werk af, werken beter samen en worden minder snel afgeleid dan de jongens in hun klas. Ook in de volwassen leeftijd zie je deze verschillen terug. In de meeste gevallen is de vrouw des huizes degene die overal aan denkt en de man moet herinneren aan zijn verantwoordelijkheden. Mannen maken vaker hun taken niet af en plannen vaak een beetje in hun hoofd, maar overzien hun agenda niet echt. Mannen hebben ook vaker de neiging om dingen alleen te willen doen en kunnen moeilijker hulp accepteren. Hoe komt dit? En wat kun je eraan doen? Daar gaat deze blog over.

De voorbeelden hier boven hebben één gemene deler die misschien niet bekend is bij jou als lezer. Het heeft allemaal een hele directe link met executieve functies. Executieve functies zijn een verzameling processen die nodig zijn om jezelf aan te sturen en je doelen effectief te bereiken. In de afbeelding staat een overzicht van de verschillende executieve functies.

executieve functies

executieve functies

In hoeverre je deze functies hebt ontwikkeld, bepaalt in grote mate jouw succes in je leven. Je kunt nog zo intelligent of hoogbegaafd zijn, maar zonder goed ontwikkelde executieve functies schiet je daar bar weinig mee op. Sterker nog, omdat zeer intelligente mensen zo makkelijk kunnen compenseren, hebben ze vaak juist slechter ontwikkelde executieve functies. Geen wonder dat 1/3 van alle hoogbegaafden werkloos thuis zit.

De functies die je niet (voldoende) ontwikkelt, houden je achter en zorgen dat je moeite hebt om je doelen te bereiken. Daarnaast zorgt een slecht ontwikkelde executieve functie voor compensatiegedrag. Bijvoorbeeld iemand die moeilijk kan samenwerken, wordt beter in alles alleen doen. Iemand die niet goed is in timemanagement leert om in korte tijd heel veel werk voor elkaar te krijgen. Dit lijkt best aardig, maar helaas kosten deze alternatieven voor executieve functies vaak gigantisch veel energie. Dit kan op termijn leiden tot vermoeidheid, vastlopen en burn-out.

Vrouwen winnen het van mannen vooral op het gebied van executieve functies. Van nature hebben ze hier nu eenmaal meer aanleg voor. De verschillen worden steeds verder uitvergroot omdat onderwijs en ons werk steeds meer van onze executieve functies vragen.

Onze maatschappij is veel complexer dan pak hem beet 60 jaar geleden. Die complexiteit doet een groot beroep op onze executieve functies. Want hoe meer taken en verantwoordelijkheden je hebt, hoe belangrijker het wordt om je tijd te managen, goed samen te werken, niet afgeleid te worden en overzicht te bewaren. Als je deze functies nog niet bezit, dan loop je hier dagelijks tegen aan. Dit kan ertoe leiden dat je (een deel van) je werk niet leuk vindt of dat het je erg veel energie kost. Het kan er ook voor zorgen dat je dingen die je heel graag wilt en van droomt maar niet kunt verwezenlijken of zelfs niet aan begint.

Het goede nieuws is dat executieve functies heel goed te ontwikkelen zijn. “Daar ben ik niet goed in! ” mag je dus gerust veranderen in: “Daar ben ik NOG niet goed in”.

Persoonlijk heb ik hier ook een ontwikkeling in doorgemaakt de afgelopen jaren. Mijn rol als leidinggevende, voordat ik met Hunter Coaching ben gestart, heeft me ertoe gedwongen om beter te worden in bijvoorbeeld timemanagement, doelgericht gedrag, taakinitiatie en volgehouden aandacht. Recent heb ik een heel tof outdoor weekend georganiseerd voor vaders en kinderen. Daarin kwam ik mezelf ook weer keihard tegen. Ik wilde het echt weer alleen doen, en had de grootste moeite om de details allemaal echt in te vullen en was daarom in de laatste week nog aan het stressen terwijl ik 4 maanden de tijd had. Toch neem ik mezelf niks kwalijk, want ik heb iets bereikt wat ik een paar jaar geleden nog niet kon. Ik ben dus gegroeid en dat is een geweldig gevoel!

Aan jou de vraag wat je met jouw executieve functies gaat doen. Accepteer je dat je nou eenmaal zo bent, of maak je er werk van en ga je groeien? Als je werkt aan je executieve functies, zal je merken dat heel veel van jouw dagelijks uitdagingen makkelijker worden en minder energie gaan kosten. Wil je hier een keer over sparren met mij? Maak dan een vrijblijvende afspraak of stuur een bericht via het contactformulier.

Harm Oosterhuis – Coach voor Mannen