waarom jouw maskers en muurtjes
geen probleem zijn

Ik was 16 jaar, stond op de camping in Zeeland en had net een keiharde klap in mijn gezicht gekregen van een mevrouw van 40 die daar ook op de camping stond. Wat had ik gedaan? Ik had haar uitgedaagd tot het punt waar haar blije en vriendelijke masker even brak en haar ware gevoel en gedachten door de barsten heen kwamen. Ze deed zich joviaal en gezellig voor, maar was niet bestand tegen een irritante puber die (bewust of onbewust, ik weet het niet meer) voorbij ging aan de zorgvuldig afgebakende sociale grenzen.

Iedereen verstopt zicht wel eens achter maskers of muurtjes. De een verstopt zich voortdurend en de ander alleen onder bepaalde omstandigheden. En dat is helemaal geen probleem! Ik had graag gehad dat die mevrouw op de camping nog iets langer achter haar masker was blijven zitten. (Al had me dat wel een mooi verhaal gekost.)

Maskers en muurtjes zijn bedoeld om jezelf te beschermen. Ooit was je (of ben je nog steeds) in een situatie die te heftig was om op een andere manier mee te dealen en was dit je enige oplossing. Jouw maskers en muurtjes zijn dus geen probleem, maar een oplossing! Je mag je vroegere zelf best dankbaar zijn dat het is gelukt om te overleven en dat je daar nu nog steeds op kunt terugvallen.

Toch kan het zo zijn dat je merkt dat jouw maskers en muurtjes over datum beginnen te raken. Ze zijn niet meer houdbaar en je wil er het liefst vanaf. Je wilt je niet langer verstoppen en meer in contact zijn met jezelf en anderen.

Dat betekent afscheid nemen van een stukje veiligheid, van een oplossing die je vaak geholpen heeft. Het kan moeilijk zijn om het patroon te doorbreken en blijvend te veranderen. Je kan geconfronteerd worden met oude angsten of trauma’s die je veilig had opgeborgen. Daarom kan het helpen om dit niet alleen te doen, maar met ondersteuning. Iemand die je helpt om je te blijven richten op jouw doel.

Als coach help ik je om van overleven naar leven te gaan! Als jij je maskers en muurtjes niet meer nodig hebt en ze wilt opruimen, ondersteun ik jou daarin. Wil jij weten hoe je de eerste stappen kunt zetten? Ik help je daarbij met een vrijblijvend adviesgesprek. Plan zelf zo’n adviesgesprek in via onderstaande planner, of vul het contactformulier in.