vriendschap – ben jij een oude aap?

Vriendschap. Uit wetenschappelijk onderzoek naar chimpansees is gebleken dat de oudere mannetjes steeds minder verschillende vriendschappen hebben.

Oude grijze mannetjesapen hebben vaak maar een paar vrienden waar ze nog mee vlooien. Als die dood gaan, blijft de oude aap eenzaam achter en is niet meer in staat nieuwe sociale contacten aan te gaan. Het klinkt droevig, maar het is de natuur, zo gaat dat bij apen. Wat wel tragisch is, is een jonge vent die zich als een oude aap gedraagt!

Ik heb het nu niet meer over een chimpansee, maar over jou! Hoe staat het met jouw vriendschappen? Als jij tussen de 30 en 45 bent is de kans groot dat je een vaste relatie hebt, een drukke baan, kinderen, een hypotheek en een agenda vol met verplichtingen. In deze fase is het waarschijnlijk dat je meer vrienden verliest dan dat je erbij krijgt. Niet omdat je oud bent, maar omdat je te druk bent.

“Een aantal jaren geleden was ik op een conferentie, waar ik een groep mannen sprak. Leeftijd tussen de 25 en 45. Op een gegeven ogenblik kwam het onderwerp vriendschap ter sprake. Op de man af gevraagd bleken maar 3 van de 9 aanwezigen waardevolle vriendschappen te hebben. Tragisch!”

Vriendschap is belangrijk voor je welzijn. Vrienden houden je gezond en gelukkig. Maar het omgekeerde is ook waar. Te weinig vriendschappen leidt tot stress en eenzaamheid. Ondanks het feit dat je dit misschien geaccepteerd hebt, wordt je leven er wel degelijk negatief door beïnvloed. Het is daarom van belang om jezelf af te vragen, ben ik een oude aap?

Reflecteer eens op je vriendschappen. Ben jij in de afgelopen jaren vrienden kwijt geraakt? Was dat een bewuste keuze, of is dat door omstandigheden zo ontstaan?

Heb je op dit moment waardevolle vrienden? Mannen waarmee je je echt verbonden voelt, die je vertrouwt en die jou ook vertrouwen geven? Een kameraad die je belt als je ergens mee zit? Een vriend die jou eens ongezouten kan zeggen waar het op staat, omdat hij om je geeft?

Als jij eerlijk naar jezelf kijkt en tot de conclusie komt dat je een oude aap (aan het worden) bent, wat dan? Als je er wat aan wilt doen heb ik drie korte tips voor je:

  1. Investeer in bestaande (verwaterende) vriendschappen.
  2. Herstel verloren vriendschappen.
  3. Maak nieuwe vrienden.

Het is misschien even een drempel om te nemen, maar zeker de moeite waard! Wil je wel aan de slag met het thema vriendschap, maar weet je niet hoe? Ik kan je daarbij helpen. Neem direct contact op via de telefoon of het contactformulier.