verslaving overwinnen

Als man kan het ontzettend moeilijk zijn om een verslaving te overwinnen. Je denkt van jezelf dat je een rationeel wezen bent, maar toch krijg je het niet voor elkaar om met die slechte gewoonte te stoppen. Even op een rijtje waar wij mannen vaak aan verslaafd zijn: roken, drinken, eten, drugs, porno, seks/vreemd gaan, onze telefoon, kopen, succes/resultaten, waardering. Of het nu een vlucht is uit de realiteit of het dempen van een gevoel van leegte, je verslaving maakt je op lange termijn nooit gelukkiger. Sterker nog, het houdt je af van een leven van voldoening. Wil jij je verslaving overwinnen? Ik geef je 5 pijlers die je hierbij kunnen helpen.

1. (H)erkennen dat het een verslaving is.

Als je ontkent dat je verslaafd bent, kun je nooit de verslaving overwinnen. Je kunt herkennen of je verslaafd bent door de volgende vragen te beantwoorden:


1. Besteed je er meer tijd en of geld aan dan je eigenlijk zou willen?


2. Doe je het probleem wel eens kleiner voor dan het is? Of probeer je het geheim te houden?


3. Zeggen naasten van je dat je er verslaafd aan bent?


4. Heb je je voorgenomen om te stoppen/minderen, maar lukt dit niet?


Heb je 2 of meer keer ja, dan heb je waarschijnlijk te maken met een verslaving. Als je er uit wilt komen, is de volgende stap dit naar jezelf toe te geven en als je durft ook aan anderen.

2. Inzien waarom de verslaving er is.

Elke verslaving heeft een oorzaak. Het kan zijn dat je gewoon erg gevoelig bent voor verslavingen, maar het kan ook zijn dat je de afgelopen jaren al een leegte of onrust voelde voorafgaand aan de verslaving. Misschien zit er wel diep weggestopt verdriet uit je jeugd, die alleen met jouw verslaving te onderdrukken is. Misschien komt jouw verslaving wel voort uit verveling. Wat de oorzaak ook is, als je hier geen zicht op hebt, zal je dweilen met de kraan open en wordt de verslaving overwinnen een lastig verhaal. Ontdek wat de bron is van je verslaving en je kunt het aanpakken.

3. Begrijpen wat er in je lijf gebeurt.

Wanneer je verslaafd bent, gebeurt er iets raars in je lijf. Jouw (geluks-)hormonen worden gestuurd door de verslaving. Wanneer je toegeeft aan je verslaving voel je een korte piek van geluk, die daarna hard instort. Het gevolg is dat je je gemiddeld slechter voelt, met uitzondering van de piekmomenten. Besef dat vrijkomen van je verslaving, ertoe leidt dat je je over de hele linie beter gaat voelen. Jouw gelukshormonen(endorfine, dopamine, noradrenaline) komen beter in balans en je gaat je gelukkiger voelen. Dit vooruitzicht kan je helpen om de verslaving te overwinnen.

4. Begrijpen wat er in je hoofd gebeurt.

In je hoofd gebeurt er ook van alles rondom verslaving. Jouw gedachten worden gestuurd om de verslaving in stand te houden. Dit noemen we verslavingsgedachten. De verslavingsgedachten kunnen soms heel reëel lijken, maar zijn in feite leugens die jouw brein verzint om maar die kick weer te kunnen ervaren. Verslavingsgedachten bagatelliseren het probleem van de verslaving, ontmoedigen het aanpakken van de verslaving en praten je een slachtofferhouding aan. Wanneer je onderscheid leert maken tussen rationele gedachten en verslavingsgedachten, kun je hierop sturen en zet je de volgende stap richting het overwinnen van je verslaving.

5. Actie ondernemen.

Wanneer je echt vrij wilt komen en je verslaving overwinnen, is bovenstaande alleen meestal niet genoeg. Om blijvend vrij te komen, moet je in actie komen. Ga er gestructureerd mee aan de slag en zoek hulp. Als het een milde verslaving is (je kunt nog functioneren, maar wordt daar wel in belemmerd, je gezondheid is niet direct in gevaar) kun je het beste bij een coach of psycholoog aankloppen. Als het een zwaardere verslaving is (je functioneert niet goed meer en je gezondheid is in gevaar) dan kun je beter een afspraak maken bij de huisarts voor gespecialiseerde hulp van een verslavingsdeskundige.

Wanneer je besluit om hiermee aan de slag te gaan, accepteer dan ook dat het een proces is wat tijd nodig heeft en waarschijnlijk gepaard gaat met vallen en opstaan. Laat je daardoor niet ontmoedigen dat is normaal en zeg niks over jouw kans om je verslaving te overwinnen. Veel succes!

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN