testosteron verhogen met coaching

Waarom willen mensen hun testosteron verhogen? Testosteron is wat jou man maakt. Het is het mannelijk geslachtshormoon en dit zorgt dat je in je puberteit verandert van een iel, glad ventje, in een man met een lage stem, haar op allerlei plekken en mogelijk een portie spieren.

Testosteron geeft je drive, energie, competitiedrang en verbetert je prestaties. Het zorgt voor spiergroei en bevordert vetverbranding. Maar als je als man te weinig testosteron in je lijf hebt, heeft dat dramatische gevolgen. Het kan leiden tot moeheid, een verminderde seksdrive, doelloosheid en depressie. Ook kan het leiden tot vet rond de heupen en borst. Zo gaat je lichaam eerder vrouwelijke, dan mannelijke vormen aannemen.

Misschien heb jij op dit artikel geklikt omdat je van jezelf weet dat je een laag testosteronniveau hebt, of dat je dat vermoedt. Mogelijk doe jij aan (kracht)training en wil je je sportieve prestaties verbeteren. Of was je gewoon nieuwsgierig wat testosteron verhogen in vredesnaam met coaching te maken heeft. Wat je reden ook is, lees door, want deze informatie kan zomaar eens testosteron verhogend zijn.

Testosteron verhogen is big business. Er zijn talloze bedrijven gewijd aan dit ene doel. Er zijn allerlei (dure) pillen, supplementen en kruiden te vinden op internet, die allemaal beloven je testosteron niveau te verhogen. Helaas zijn al deze veelbelovende middelen maar weinig effectief en wordt er vooral heel veel geld mee verdiend. Er zijn wel (verboden) middelen zoals anabole steroïden die een tijdelijk effect hebben. De risico’s hiervan zijn echter enorm en zodra je ermee stopt, zakt je testosteronniveau tot het nulpunt. Daarbij stijg je testosteron niveau met deze middelen tot een ongezonde en onnatuurlijke hoogte, wat kan leiden tot slecht slapen, agressie en paranoia.

Wat wel werkt en ook uitvoerig in wetenschappelijke studies is aangetoond, zijn de volgende vier punten. Deze kunnen allemaal goed met coaching aangepakt worden.

  1. Stress verlagen
  2. Voldoende slapen
  3. Gezond eten
  4. Sporten

Stress en slaapgebrek zijn echte testosteronkillers. Hoeveel dure pillen je ook slikt, dat heeft totaal geen effect als je met chronisch slaaptekort en een gestreste kop weer een ontbijtje van een dubbele espresso met een ham-kaas croissant naar binnen zit te schuiven.

Met coaching kijk je naar welke factoren jou stress bezorgen en welke daarvan je kunt beïnvloeden, zodat je stressniveau daalt. Ook het praten over zaken die je dwars zitten draagt hieraan bij, en het lopen in de natuur (want ik coach jou al lopend) geeft een extra boost aan je stressverlaging.

Een goede nachtrust hangt hier natuurlijk nauw mee samen, want een lager stressniveau zorgt automatisch al voor beter slapen. Daarnaast zijn er nog vele andere factoren die meespelen. Jouw (onbewuste) gewoontes en patronen kunnen je nachtrust verstoren en een slaapgebrek in stand houden. Coaching brengt deze patronen aan het licht, zodat jij ermee aan de slag kunt en straks weer slaapt als een baby.

Natuurlijk zijn er ook factoren die minder beïnvloedbaar zijn, het heeft echter vrij weinig nut om je daar op stuk te staren. Coaching kan je helpen om te accepteren wat je niet kunt veranderen en je te focussen op wat wel mogelijk is.

Tot slot nog even kort wat over gezond eten en sporten. Gezond eten en sporten zijn geweldige manieren om je testosteronniveau te verhogen. En alles komt nu weer samen, want sporten en gezond eten zorgen ook weer voor beter slapen en verlagen je stressniveau. Je komt in een opwaartse spiraal, waarbij alle elementen elkaar versterken. Hierdoor verhoog je niet alleen je testosteronniveau, maar zit je ook over de hele linie een stuk beter in je vel.

Zo zie je hoe coaching jou kan helpen je testosteron te verhogen op een duurzame en gezonde manier. Ben jij klaar voor nieuwe energie, meer drive en wil je weer lekker slapen zonder onnodige stress?

Klik op “gratis werkblad aanvragen” om een werkblad te ontvangen om direct mee aan de slag te gaan. Hierin zie je meteen wat jouw testosteron-score is en waar je aan kunt werken. Of neem meteen contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.