stop met het bewaken van je
grenzen !

Vandaag begint de derde wereldoorlog. Althans dat beweert een kennis van mij. Vandaag zou de start zijn van een groot wereldwijd conflict wat ongekende hoeveelheden slachtoffers gaat maken. Ik neem dat zelf met een minuscuul korreltje zout, maar er zijn wel degelijk enorme spanningen in de wereld op dit moment.

Een paar voorbeelden: overal ter wereld zijn grote demonstraties en er is verdeeldheid, angst en onvrede bij heel veel mensen die ik spreek. Kazachstan is een grote chaos, gesteund door Rusland. Oekraïne moet zijn grenzen bewaken want daar bouwen enorme troepenmachten zich op, klaar voor een invasie. De VS dreigt met een hele zware tegenreactie, gesteund door de EU. Een wereldwijd kruitvat wat misschien maar 1 vonkje nodig heeft om een enorme explosie teweeg te brengen.

Bovenstaande kan een metafoor zijn voor jouw leven. Jouw persoonlijke grenzen kunnen ook bedreigd worden. Hoe lang loopt bij jou de spanning al op? In je werk, je eigen hoofd, je relatie of gezin? Staan langs jouw grenzen de troepen in rangorde opgesteld omdat je geleerd hebt je grenzen te bewaken? Sta je klaar met sancties, of juist diplomatie voor het geval iemand jouw grenzen over gaat? Sta je altijd aan, omdat je grenzen voortdurend bedreigd worden door dat wat niet goed is voor jou? Hoe lang is dit al zo?

Iedereen die anno 2022 leeft, weet dat je je grenzen moet bewaken. Je leert dit in elke opleiding, elk praatprogramma en van elke coach en psycholoog. Hartstikke goed om te doen natuurlijk, maar doe het niet te lang. Wat ik daarmee bedoel is dat grenzen bewaken een vermoeiende bezigheid is. Een land dat voortdurend zijn grenzen moet bewaken tegen de buurlanden, leeft altijd onder stress en nooit echt in vrede. Als jij al heel lang je grenzen moet bewaken op je werk, in je relatie of gezin, dan is dat slopend en uitputtend. STOP DAAR DUS MEE!

Maar wat moet je dan doen als je grenzen voortdurend worden bedreigd? Als je altijd het gevoel hebt dat jouw wensen en behoeften genegeerd worden en er dingen van je gevraagd worden die je niet wilt of teveel energie van je vragen? Moet je dan maar opgeven, accepteren? Nee, want daarmee doe je jezelf geweld aan en daar ga je aan onderdoor. In plaats daarvan kun je twee dingen doen, het conflict aangaan of weglopen.

Als je het conflict aangaat, zorg je dat voor eens en voor altijd jouw grenzen gerespecteerd gaan worden. Dat er rekening gehouden gaat worden met jouw wensen en behoeften. Je knokt daarvoor en geeft niet eerder op dan dat dit doel bereikt is. Dus niet pappen en nathouden, maar aanpakken!

Weglopen is in veel gevallen ook een gezonde optie. Weg uit die baan waar een ongezond klimaat heerst en waar mensen worden gebruikt. Weg uit die relatie die jou afbreekt in plaats van opbouwt. Geen contact meer met die persoon die je altijd een rotgevoel geeft. Verhuizen uit de omgeving waar jij je niet op je plaats voelt. Het klinkt misschien als opgeven, maar iets opgeven wat slecht en ongezond is voor jou is een overwinning!

Wat je ook doet, stop met het bewaken van je grenzen. Blijf niet hangen in een status quo waarin je net aan kunt overleven. Stop met voortdurend alert te zijn, zodat je ook gewoon ontspannen kunt genieten van je werk, relaties, gezin en vrije tijd. Even door die zure appel heen en daarna genieten van het resultaat. Heel veel succes, je kunt het!

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN