DE STILLE MAN VERSUS DE PRATER. 2 VERSCHILLENDE UITDAGINGEN

Afgelopen weekend was ik op pad met een vader en een zoon in Zweden. Een gave hike door de rimboe hier, (een poging tot) ijsvissen en een goed gesprek onderweg en bij het kampvuur. De vader een uitgesproken prater, de zoon een stille denker. Beiden met hun eigen kwaliteiten en uitdagingen.
In onze maatschappij is over het algemeen meer waardering voor praters. Zij krijgen de meeste aandacht/ruimte in de klas, in het werk en in de media. Mede hierdoor kan de stille man een minderwaardigheidsgevoel met zich meedragen. Ik geloof echter dat de stille man even waardevol is en evenveel waardering verdient als de prater. Wel hebben beiden hun eigen uitdagingen in het leven. Ik benoem twee thema’s waarin dit sterk zichtbaar wordt.

Je verleden
Wanneer je in je jeugd moeilijke dingen meemaakt, heb je daar in je latere leven mee te dealen. De prater heeft meer de neiging om zichzelf af te leiden. De stille man stopt het weg, diep in zichzelf.
Als prater met een moeilijke jeugd, is het je uitdaging om stil te staan en tot je laten doordringen wat er nu eigenlijk gebeurt is. Niet te snel er overheen walsen en weer door. Maak jezelf bewust van wat je hebt meegemaakt en welke invloed dit op je heeft gehad. Luister naar anderen die vergelijkbare dingen hebben doorstaan. Pas als je stilstaat kun je van richting veranderen.

Als stille man, is je uitdaging om te praten over wat je is overkomen. De enige manier om die baksteen die je in je maag meedraagt kwijt te raken is er woorden aan te geven en te delen met iemand die je vertrouwt. Wat je tegenhoudt is dat je niet weet hoe je het moet zeggen en tegen wie. En je bent bang voor onbegrip of mensen die meteen allerlei tips willen geven of bagatelliseren wat je hebt meegemaakt. De ervaring leert dat dit meestal niet gebeurt en dat er juist heel goed op gereageerd wordt. Hoe moeilijk het ook lijkt, het zal een enorme bevrijding voor je zijn.

Ruimte innemen of geven
De prater neemt vanzelf ruimte in, de stille man kijkt eerst de kat uit de boom. De prater is zich niet altijd bewust van zijn invloed op de stille man. In een vergadering op het werk zijn er altijd collega’s die het hoogste woord voeren en er zijn collega’s die zelden uit zichzelf beginnen te praten. De wisselwerking tussen deze twee tegenpolen is heel sterk. Zodra in een groep de ruimte wordt ingenomen door een prater, zal een stille man zich meer terugtrekken. Deze laatste zal de eerste daar niet snel mee confronteren, want de stille man houdt niet zo van confrontaties en laat het dan liever gebeuren.

Jouw uitdaging als prater is om je bewust te zijn van de ruimte die je inneemt. Kijk eens van een afstandje naar de gesprekken die je voert. Op je werk, met je familie, vrienden, partner. Ben jij steeds aan het woord? Moet je altijd je mening geven en reageren als er iets besproken wordt? Ben je bepalend in het thema en de richting van conversaties? Dan is het misschien tijd om wat minder ruimte in te nemen, zodat anderen ook voldoende ruimte krijgen. Dit komt je relaties ten goede.

Jouw uitdaging als stille man, is ruimte innemen. Jouw neiging om je terug te trekken hoef je niet altijd te volgen. Heel belangrijk is de context. In een verhit gesprek tijdens een vergadering is dit heel moeilijk. Maar je kunt je ruimte ook pakken door 1 op 1 in gesprek te gaan met collega’s. Het is prima om terug te komen op een gesprek waarin je weinig ruimte hebt ervaren en een kant op werd gedrukt die je niet prettig vind. Dit komt jouw zelfbeeld en eigenwaarde ten goede.

Veel te winnen
Er is naast deze twee thema’s nog veel meer te ontdekken en te winnen. Denk aan relaties, onderhandelingen, opvoeding, zelfbeeld, omgaan met emoties, etc. In alle gevallen zullen praters en stille mannen hun eigen uitdagingen hebben. Waar je ook mee aan de slag gaat, het belangrijkste is bewustwording. Weten hoe het voor jou werkt en vervolgens kiezen welke richting je op wilt. Welke keuzes en gedrag gezond zijn voor jou op de lange termijn.

Heb je het gevoel dat hier voor jou werk aan de winkel is? Ik denk graag met je mee! Stuur me gerust een bericht op LINKEDIN of, maak HIER een vrijblijvende afspraak om er eens over in gesprek te gaan.

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN