SPIRITUALITEIT ALS BOM ONDER JE RELATIE

Henk zit met een beklemd gevoel naast zijn echtgenote op de bank. Zijn vrouw is net terug van een meerdaagse spirituele reis naar Noorwegen waar zij ‘nog dichter bij haar kern’ is gekomen. Haar shakra’s zijn ‘”gecleansed” en alle negatieve energie is uitgedreven met een ceremonie met planten die je laten hallucineren.
Henk weet niet zo goed wat hij er allemaal van moet vinden. Wel wordt hij er erg zenuwachtig van dat zijn vrouw hem de laatste tijd zo loopt te pushen om soortgelijke ervaringen op te doen. Zij is helemaal ‘ontwaakt’ en nu moet hij er nodig eens aan geloven. Ook kan ze zijn ‘negatieve energie’ steeds slechter verdragen en voelt hij zich vaak een tweederangs deelnemer in de relatie.

Spiritualiteit en relaties zijn niet altijd de beste vrienden. Mannen zoals Henk kloppen regelmatig bij mij aan. Min of meer gestuurd door hun vrouw, of soms om maar van het gezeur af te zijn. Vaak zit zij in een sociaal beroep zoals coach, psycholoog of in de hulpverlening. Hij zit vaak in een technisch/praktisch beroep waarbij hij meestal taakgericht bezig is.
Vooral wanneer de kinderen wat ouder worden en minder primaire zorg nodig hebben, worden de verschillen ineens sterk voelbaar. De relatie is zwak, intimiteit beperkt en de belevingswereld ligt ver uit elkaar. De ‘hoger ontwikkelde, bewuste, ontwaakte’ partner, kan dan druk gaan leggen op de ander, dat hij of zij snel moet volgen. Niet zelden wordt er (expliciet of impliciet) gedreigd met het beëindigen van de relatie.

Spiritualiteit is dus niet vrijblijvend of zonder risico. Wat er in mijn ogen niet in orde is, is het individualistische karakter van spiritualiteit. Men zit in een duurzame relatie, maar gaat meestal alleen op geestelijke reis. Daar worden allerlei dingen geleerd en afgeleerd. Dit gebeurt allemaal alleen, vaak zonder dat de partner het begrijpt of mee ontwikkelt. In die zin is spirituele ontwikkeling vaak ook erg egocentrisch. Het gaat om jouw behoeften, jouw belangen en jouw dromen. Daarmee komt de relatie per definitie onder druk te staan. Het individuele belang krijgt meer aandacht, waardoor het gezamenlijk belang tekort wordt gedaan.

Andersom komt het overigens ook voor. Dat de man baalt dat zijn partner zich niet ontwikkelt zoals hij dat heeft gedaan. Hij heeft bijvoorbeeld veel aan coaching, cursussen en meditatie gedaan, maar zijn vrouw heeft daar geen behoefte aan. Vervolgens ontstaan er verwijten. “Zij staat maar stil, terwijl ik verder wil!” In de meeste gevallen leiden deze verschillen in ontwikkeling tot relatieproblemen, die niet zelden het einde van de relatie inleiden.

Ga dus zorgvuldig om met spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling. Verlies jezelf er niet zomaar in terwijl je partner niet mee kan komen met jouw manier en tempo van ontwikkeling. Als je relatie je lief is, zorg dan dat je samen op weg gaat. Voor de troepen uit rennen en dan naar je partner roepen dat hij/zij moet opschieten is geen beste manier om je relatie gezond te houden!

Begin vooral niet aan jouw individuele pad als afleiding van een slecht lopende relatie. Vaak gaan mensen uit frustratie over hun relatie, dan maar ‘heel veel van zichzelf houden’. Dit is een doodlopende weg en eindigt meestal in een scheiding. Als je niet in staat bent om samen een prettige relatie te hebben, kun je beter eerst daar aan werken dan alleen op een spirituele reis gaan naar Verweggistan.

En wellicht stoot ik massa’s mensen nu tegen het hoofd die er heilig van overtuigd zijn dat je eerst van jezelf moet houden en dan pas van de ander kunt houden. Tot op zeker hoogte is dit ook waar, maar de hedendaagse ‘spirituele zelfliefde’ is iets anders dan een gezond zelfbeeld en eigenwaarde hebben.
Ik zie maar al te vaak dat relaties stranden omdat de zogenaamd verlichte en spirituele partner, de ander ongenadig onder druk zet en de grond in trapt omdat hij/zij niet meer voldoet. Dat heeft niks met liefde te maken! Deze spiritualiteit is een bom onder je relatie die elk moment kan knallen.

Wat moet je nu doen als je in deze situatie zit? Jij bent die man die door zijn vrouw onder druk wordt gezet. Zij vraagt of eist dat jij met jezelf aan de slag gaat. Met de hakken in het zand is meestal geen handige tegenreactie.
Wat je kan helpen is om de ruimte te vragen. Om te ontdekken wat je te leren hebt en op welke manier je dit wilt aanpakken. Ongetwijfeld valt er iets moois te leren en ontdekken voor jou, wat ook jullie relatie ten goede gaat komen. Van belang is dat je een manier vindt die bij jou past.
Blijf in dit proces in verbinding met de ander over waar je mee bezig bent. De best geslaagde coachtrajecten van mijn klanten, zijn trajecten waarin de partner betrokkenheid toont bij het proces.

Als coach help ik je graag om op een verbindende manier met je ontwikkeling bezig te zijn. Zonder zweverig te zijn. Wil je weten of dit voor jou zou kunnen werken? Maak dan HIER een afspraak om dit te bespreken!

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN