PRAAT MET JE VADER NU HET NOG KAN

Praat nu met je vader, terwijl het nog kan. Deze week had ik een waardevol gesprek met mijn vader over zijn rol in mijn leven. Terwijl we samen aan het klussen waren, deelden we onze gevoelens. Het was een beetje spannend, zelfs al was onze band al goed. Het was geweldig om samen bepaalde pijnpunten te erkennen. Het uitspreken ervan werkte op zichzelf al genezend en opende een nieuw hoofdstuk van nog meer openheid en verbondenheid.

Deze openheid is echter niet vanzelfsprekend. Veel mannen dragen nog steeds (verstopte) pijn uit het verleden met zich mee. De rol van hun vader was misschien onvolmaakt of zelfs schadelijk. Vaak ontstaat er pijn door een afwezige vader, iemand die nooit tijd had om te praten of die het contact ontweek. Maar ook een veeleisende, overheersende, of agressieve vader kan blijvende pijn veroorzaken bij zijn kinderen.

Doordat mannen deze pijn niet met hun vaders bespreken, blijft de pijn bestaan en wordt deze soms doorgegeven aan de volgende generatie. Je weet ergens wel dat dit niet gezond is, maar toch ga je het gesprek niet aan. Er zijn verschillende redenen om deze pijn niet te bespreken: angst dat je vader er niet klaar voor is, angst om hem pijn te doen, gedachten dat het te laat is, of simpelweg schaamte en zelfveroordeling.

Maar al deze redenen hebben één gemeenschappelijk kenmerk: angst. Angst binnen relaties is de grootste bedreiging voor liefde. Het overwinnen van deze angst geeft liefde de ruimte om te groeien, niet alleen in de relatie met je vader maar ook in andere relaties zoals die met je vrouw, kinderen, broers en zussen.

Het uitspreken van je pijn versterkt ook je eigen identiteit. Veel mannen ervaren zichzelf nog steeds als jongens en missen het gevoel van man-zijn. Het oplossen van de pijn in de relatie met je vader bevrijdt je van de afhankelijke rol als jongen, wat je helpt met meer zelfvertrouwen in de spiegel te kijken en jezelf als man te zien.

Om dit te bereiken, hoef je slechts drie stappen te zetten:

  1. Neem het besluit om met je vader te praten en deel dit met iemand die je vertrouwt.
  2. Creëer een gelegenheid waarin jullie voldoende tijd samen doorbrengen, bijvoorbeeld tijdens het eten, klussen, wandelen, vissen, of een lange autorit.
  3. Bedenk drie vragen om het gesprek te openen, zoals: Hoe was het voor jou om vader te zijn? Wat vond jij moeilijk aan het vaderschap? Welke tip zou je mij als vader geven?

Het is spannend, dat begrijp ik. Maar door het voor je uit te schuiven ontneem je jezelf iets enorm waardevols. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je vrouw, kinderen, en andere relaties. Als jij de pijn oplost waar je al die tijd mee rondloopt, los je ook veel pijn op voor hen.

Voor je vader kan het ook een enorme opluchting zijn. Veel vaders weten wel dat ze tekort zijn geschoten en voelen zich hier diep van binnen ellendig over. Het uitspreken ervan en de openheid zorgen dat ook je vader kan genezen van de pijn die hij met zich meedraagt! Succes!

Deze stappen kun je zelf ondernemen, maar het vergt wel discipline. Als je hier ondersteuning bij wilt kan ik daarin voorzien. Maak HIER een vrijblijvende afspraak om te bespreken hoe dit eruit kan zien en wat het jou kan opleveren.

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN