Pak de controle terug over jouw
tijd!

Geld kun je verliezen en weer terug verdienen. Je kunt ziek worden of ongezond en weer herstellen. Je kunt relaties laten verwateren en weer nieuw leven inblazen. Eén ding kun je echter nooit meer terug krijgen. Als je het eenmaal kwijt bent, is het voor altijd weg. Ik heb het natuurlijk over tijd. Misschien wel ons meest kostbare “bezit” in een samenleving waarin iedereen het altijd druk heeft. Hoe zorg je dat jouw tijd niet tussen je vingers door glipt als mul zand? Hoe voorkom je dat je altijd maar druk bent waardoor je nauwelijks geniet en je mooiste jaren in een flits voorbij zijn?

Stap 1: bewustwording

Maak een moment vrij in je agenda waarop je (samen met je partner, een vriend, een coach) bedenkt hoe je met je tijd om zou willen gaan en wat je echt belangrijk vindt in het leven. Dit lijkt een open deur, maar als coach weet ik dat veel mensen dit eigenlijk nooit doen. Diep van binnen knaagt er wel iets en voelt men wel aan dat het zo niet langer door kan gaan. Toch is het lastig om stil te staan bij jouw tijd en prioriteit. Je weet namelijk dat dit pijnlijk kan worden omdat je mogelijk al jaren leeft zoals je helemaal niet wilt. Dat je misschien de mooiste jaren van je relatie of gezin hebt opgeofferd aan iets wat je ten diepste minder belangrijk vindt. Toch is dit stap 1 om de controle over jouw tijd weer in handen te nemen.

Stap 2: een plan en keuzes

Maak een plan waarin je opschrijft hoe je jouw tijd wilt invullen. Hoeveel uur wil je aan werk besteden. Hoeveel tijd wil je aan je gezin en vrienden besteden? Wat gun je jezelf aan tijd voor hobby’s en sport?
Vervolgens maak je keuzes. Je kiest ervoor om ruimte te maken voor dat wat je echt belangrijk vindt! Stoppen met dingen doen die jouw tijd opslokken, maar die eigenlijk weinig betekenis hebben. Klinkt lastig hè? Maar ik geloof dat jij het kan en dat elke stap die je hierin zet als een bevrijding zal voelen. Je gooit een juk van je af wat je veel te lang hebt getolereerd!

“Ik help jou weer grip te krijgen op je tijd”
Coach voor mannen, Harm Oosterhuis

Stap 3: volhouden

Een nieuw patroon in je leven integreren kost gemiddeld 9 weken. Het kost ook altijd strijd en moeite om niet terug te gaan naar het oude patroon. Hoe vervelend jouw volle, gehaaste en drukke leven misschien ook was, het was wel vertrouwd.
Het onbekende en de vrijgekomen tijd kunnen je onrustig maken waardoor je de neiging hebt om dan toch maar weer terug te gaan naar je oude routine. Doe dit niet! Zet door! Als je nog even volhoudt, zal je wennen aan je nieuwe normaal en gaan genieten van de rust en de vrijheid waar je zo hard voor gewerkt hebt!

Stap 4: periodiek onderhoud

Een overvolle agenda ontstaat niet in één dag, maar dit gaat heel geleidelijk. Daarom is het goed om minimaal 1x per jaar een check te doen. Vul ik mijn tijd nog steeds in zoals ik dat voor ogen had? Heb ik me gehouden aan dat wat ik met mezelf heb afgesproken? Pak je plan er nog eens bij en maak opnieuw keuzes die passen bij wat je echt wilt doen met jouw tijd.

Conclusie

Ik geloof dat iedereen dit kan. Jij bent in staat om te bedenken wat je echt belangrijk vindt en waar je jouw tijd aan wilt besteden. Tegelijk kan het een hele opgave zijn. Als je er tot over je oren in zit, kan het onmogelijk lijken.
Als coach kan ik jou dan helpen om snel weer overzicht te krijgen. Ook help ik je door vragen te stellen, om eerlijk naar alle aspecten van jouw tijdsbesteding te kijken en zo keuzes te maken waar je 100% achter staat. Wil jij weer controle over jouw tijd en wil je dit samen met mij aanpakken? Neem dan meteen contact op via onderstaan formulier, stuur me een Whatsapp, of bel me gewoon op (06 12451915). Tot snel!