omarm je schaduwkant

Ik ben ongeduldig! Ja echt, enorm. Ik word gevaarlijk als het klussen niet goed gaat, ik jaag mijn kinderen op als ze treuzelen bij het aantrekken van hun jas en schoenen en ik wil alles in één keer kunnen, anders raak ik gefrustreerd. Jarenlang heb ik geprobeerd geduldiger te worden en te veranderen. Maar op een gegeven moment heb ik besloten daarmee te stoppen. Ik omarm mijn schaduwkant. Wat een verademing!

Iedereen knokt wel eens met zijn schaduwkant. De kant van zichzelf waar hij niet zo blij mee is. Niet zelden zullen mensen heel veel moeite doen om vooral die schaduwkant niet te laten zien. Je doet er dan alles aan om vooral niet te zijn wat je vreest. Dit kan zo ver gaan dat je een groot deel van je doen en laten erop inricht. Je kunt je hele leven aan het bewijzen zijn dat je niet saai, dom, egoïstisch of in mijn geval ongeduldig bent.

Dit kan betekenen dat je gaat pleasen om te voorkomen dat mensen zien dat je eigenlijk een egotripper bent. Of je gaat je hele leven keihard werken, zodat mensen vooral niet zien dat je eigenlijk een luie donder bent. Of dat je je socials vol gooit met mooie verhalen, zodat mensen niet zullen denken dat je een loser bent. Wat je ook doet, je schaduwkant moet onzichtbaar blijven. In veel gevallen lukt dit ook vrij aardig.

Helaas zit er een negatieve kant aan het verstoppen van je schaduwkant. Het kost zo ontzettend veel energie. Hard je best doen om iets te zijn wat je niet bent is een hele zware taak. En daar bovenop is het een onbereikbaar doel. Als je wegloopt voor dat wat je vreest, kom je nooit op de bestemming waar je moet zijn. Je blijft maar in cirkeltjes lopen. Want zeg nu zelf, iemand die probeert interessant te zijn, is dat eigenlijk niet echt. En dat voel je. Iemand die heel vriendelijk probeert over te komen terwijl hij dat niet is, daar krijg je de kriebels van. Het werkt niet.

Welk alternatief is er? Omarm je schaduwkant! Accepteer dat je bent zoals je bent, met je mooie en minder mooie kanten. Ik ben ongeduldig. Ik leg mezelf ook niet langer op dat ik geduldig moet zijn, want dat maakt mij namelijk niet geduldiger. Door te accepteren, wordt je echter. Je hebt geen masker op en hoeft geen schijn op te houden. En dat wat je vreesde te zijn wordt meteen een stuk minder eng. Als je erkent dat die minder mooie eigenschap ook bij je hoort, kun je er beter mee om gaan en maak je keuzes die gezonder zijn voor jou.

Het scherp krijgen van wat je nu precies vreest kan helpen om het ook los te laten. Misschien merk je wel dat je hard je best doet, in je werk, je relatie of gezin, maar dat je het gevoel hebt in cirkels te lopen. Je merkt wel dat je aan het knokken bent, maar weet niet precies waar tegen. In dat geval kan ik je als coach helpen deze zaken helder te krijgen zodat je ook daadwerkelijk je schaduwkant ziet voor wat hij is en hem kan omarmen. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN