MIJN VROUW WIL APART SLAPEN. VASTHOUDEN OF LOSLATEN?

Je vrouw geeft aan niet meer in één bed te willen slapen met jou. Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu je echt voor het eerst alleen in je bed ligt, komt het toch als een schok. Er gaat van alles door je heen van verdriet en twijfel aan jezelf, tot boosheid en alles er tussenin. Wat moet je nu doen? Het voelt als het begin van het einde, maar dat wil je niet accepteren. Wat kun je nog doen om de relatie te redden en te zorgen dat het weer wordt zoals het ooit was?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Je kunt niks doen om je relatie te redden en het gaat ook nooit meer worden zoals het ooit was. Dit is niet het begin van het einde. Dat begin ligt al vele jaren terug in jullie gezamenlijke geschiedenis.
Maar misschien is het wel het einde van het begin. Misschien is dit een einde van een tijdperk en het begin van een nieuw tijdperk voor jullie samen. Maar of dat zo is, dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

In mijn werk spreek ik regelmatig mannen waarbij dit thema speelt. Hun vrouw wil apart gaan slapen, of doet dit al. Meestal zijn deze mannen ergens tussen de 40 en 50 jaar en hebben de kinderen geen primaire zorg meer nodig. Er ontstaat steeds meer onvrede over hoe de rollen verdeeld waren/zijn en de sfeer wordt er niet beter op. In plaats van fijn contact zijn er verwijten, ruzies, ijzige stiltes en is de sfeer om te snijden. Tot het punt dat ze aangeeft het niet meer te verdragen om in één bed te slapen.

Dit is een directe aanval op de basis van jou bestaan. Daardoor kom je als man al snel in een soort paniek- of overleefmodus terecht en ga je van daaruit reageren.
In de basis zijn er twee soorten reacties. De een is hard proberen vast te houden. En de andere is afstoten en wegduwen. Beide reacties zijn bedoeld om jezelf te beschermen, maar komen de relaties meestal niet ten goede. Ze geven eerder het laatste zetje naar het einde.
De beste argumenten van de wereld kunnen haar niet overtuigen om weer bij jou onder de dekens te kruipen. Ineens hard gaan klussen, kadootjes kopen of complimentjes geven, het heeft allemaal weinig zin. Ook verwijten, boos worden of dreigen, zijn niet bepaald effectieve manieren om je vrouw weer in je slaapkamer te krijgen.

Wat wel kan bijdragen aan de kans op herstel, is ruimte geven. Erken de behoefte van je vrouw en ga er niet tegenin. Vraag aan haar wat ze nodig heeft en respecteer dat. Vraag niet wanneer en onder welke voorwaarden ze weer terug komt in het echtelijk bed, want daarmee beklem je haar alleen maar. Je kunt ruimte geven door bijvoorbeeld:

  • Dit uit te spreken. “Ik accepteer je wens, wat heb je nog meer nodig op dit moment?”
  • Te luisteren wanneer ze vertelt en door te vragen.
  • Zelf te zorgen dat je wat te doen hebt, zodat je haar niet het gevoel geeft jou te moeten entertainen.
  • Alle pogingen haar naar je toe te trekken te staken.
  • Goed voor jezelf zorgen, zodat je minder op haar leunt.
  • Af en toe de deur uit zijn zodat ze het huis ook even voor zichzelf heeft.

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Je hoofd en hart gaan alle kanten op in deze moeilijke fase van jullie relatie en het is lastig om goede keuzes te maken. Een sparringpartner kan dan uitkomst bieden. Als je wilt kunnen we het er samen eens over hebben. In dat geval hoor ik van je, je weet me te vinden.


HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN