EEN MAN HEEFT HEEL VEEL PIJN NODIG

man pijn

Al dreigt een relatiebreuk, ontslag of een burn-out, een man zal niet snel veranderen! Zelfs wanneer ze bij mij komen voor coaching en helemaal afreizen naar Zweden, is dit geen garantie voor verandering. Hun oude patronen die niet meer goed functioneren, worden pas losgelaten als ze echt heel veel pijn gaan doen. Denk je dat het wel meevalt? Lees dan even mee met de volgende voorbeelden:

Kees heeft te horen gekregen van zijn vrouw dat ze wil scheiden. ‘Ineens’ kwam ze met deze boodschap aanzetten. Hij was er totaal niet op voorbereid. Bij doorvragen blijkt dat ze al meer dan 10 jaar!! dezelfde dingen aankaart, maar zonder dat er iets veranderde. Ook heeft zijn vrouw al meerdere keren aangegeven dat de relatie geen stand zal houden als het zo doorgaat. Maar Kees nam het ter kennisgeving aan en ging door op de oude voet.
Te veel focus op het werk, thuis niet echt aanwezig zijn, een kort lontje richting de kinderen. Voor Kees blijkbaar niet zo’n probleem, maar nu zijn vrouw wil gaan scheiden wil hij nog snel even veranderen in de hoop de relatie te redden. Lastig verhaal.

Joost zit met een burn-out thuis. Al vanaf het begin van zijn carrière doet hij hard zijn best om de ideale werknemer te zijn. Hij zegt “ja” tegen bijna alles en heeft moeite om te bedenken wat hij zelf wil of te begrenzen waar nodig. Hij merkte al jaren dat het werken op deze manier te veel van hem vroeg. Het begon met vermoeid opstaan en niet echt uitgerust terug komen van vakantie.
Daarop volgden hartkloppingen, slecht slapen en paniekaanvallen. En nog steeds trapte Joost niet op de rem. En sinds een half jaar zit hij nu thuis nadat hij volledig instortte op het werk en met de ambulance werd afgevoerd. Volkomen uitgeput, zijn geheugen een zeef en heel hard balen van zichzelf. Nu wil hij wél veranderen, dit nooit weer!

Michael heeft de laatste tijd suïcidale gedachten die steeds sterker worden. In zijn kinderjaren heeft Michael een traumatische ervaring gehad. Zijn vader overleed door een ongeluk en zijn moeder werd daarna psychisch ernstig ziek. Hij kwam na een jaar van complete chaos en veel verdriet terecht bij zijn oom en tante, waar hij de rest van zijn jeugd koud en afstandelijk is behandeld.
Nu hij zelf een gezin heeft en zijn oudste zoon de leeftijd nadert waarop Michael zelf zijn vader verloor, voelt hij zich steeds depressiever. Al jaren gaat het niet lekker met hem, maar hij had geen zin in hulpverlening. Geen zin in graven in het verleden. Daar wil hij vooral NIET aan denken.
Maar sinds een paar maanden bemerkt hij dat hij regelmatig denkt aan de dood. Een ultieme ontsnapping aan dat constante rotgevoel wat steeds sterker wordt. Als hij op een gegeven moment tijdens het uitlaten van de hond daadwerkelijk bij het spoor staat en nog maar net op tijd omkeert, valt het kwartje. Dit kan zo niet langer, hij moet veranderen. Het monster aan gaan kijken waar hij zich al die jaren voor heeft verstopt.

Deze drie voorbeelden laten zien dat verandering meestal pas echt komt wanneer er eerst heel veel pijn wordt gevoeld. De reden hiervoor, is dat in alle drie de voorbeelden er sprake is van overlevingsgedrag. Deze mannen hebben dit gedrag ooit ontwikkeld om met iets heel moeilijks om te gaan in hun leven. Hun brein zal er alles aan doen om dit overlevingsgedrag in stand te houden. Zonder dit overlevingsgedrag dreigt er volgens het getraumatiseerde brein namelijk groot gevaar.

Vanuit hun onderbewuste worden deze mannen steeds weer teruggestuurd naar het oude gedrag. Helaas is zulk overlevingsgedrag altijd gericht op het vermijden van korte termijn pijn en het ervaren van korte termijn genot. Op de lange termijn hebben ze een tegenovergesteld effect.
Als het in het hier en nu nog niet genoeg pijn doet, worden lange termijn gevolgen zoals scheiding, burn-out of fysieke schade, zo lang mogelijk genegeerd. Daarom hebben mannen heel veel pijn nodig. Om tot verandering te komen.

Als jij in de fase zit dat je ergens wel weet dat er iets moet veranderen, maar je stopt het nog steeds weg, dan zijn er twee opties. Of je pakt het nu aan en voorkomt grote schade en pijn. Of je wacht tot de pijn zo erg wordt dat je gedwongen wordt om te veranderen.
Als je wilt onderzoeken wat er zou moeten veranderen en of je dat wilt, dan kan ik jou daar als coach bij helpen. In een kennismakingsgesprek onderzoeken we jouw overlevingsgedrag en wat de gevolgen op korte en lange termijn zijn. Dan kun jij een weloverwogen besluit maken om het aan te pakken of niet.

Plan zelf HIER je online kennismaking in, dit kost je behalve je tijd verder niks. Ik kijk ernaar uit om je te spreken!

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN