DE KONING EN HET ZIELIGE HONDJE

Man koning

Lang geleden in een land hier ver vandaan, woonden een koning met veel aanzien en een zielig hondje. Als de koning door de stad liep, met zijn raadgevers sprak of met de koningin dineerde, kreeg hij altijd respect en bewondering.
Het hondje daarentegen werd op straat genegeerd, uitgescholden of kreeg een steen naar zijn kop. Hoe erg hij ook zijn best deed om zielig te kijken, te bedelen, of vriendelijk te kwispelen, het hielp niks.

Bij zonsopgang begon de koning zijn dag, gehuld in zijn vorstelijke gewaden, klaar om zijn koninkrijk te besturen. Het hondje daarentegen begon meteen met zoeken naar een vriendelijke aai over de bol, of misschien een restje eten van gisteren. De koning werd gerespecteerd, het hondje niet.

Iedereen kent wel zo’n koning (of koningin). Een persoon in je omgeving die boven de rest uit steekt. Iemand die van iedereen respect en bewondering ontvangt. Die een natuurlijk overwicht heeft en die dingen voor elkaar krijgt. Deze koning is ook niet bezig met de mening van anderen over hem. Hij bewandelt zijn pad met overtuiging en waardigheid.

Ook kennen we allemaal wel zo’n hondje. Een persoon die zijn best doet om aardig gevonden te worden. Hij wil graag respect, maar krijgt het niet. Hij zou zo graag voor vol worden aangezien, maar is altijd de underdog.
Iemand die nooit gekozen wordt voor die gave verantwoordelijke taak. Iemand die haast wel onzichtbaar lijkt. En als hij probeert zich te laten zien, of begrip te krijgen lukt het niet. Anderen bewegen niet mee en hij wordt weer snel terug in zijn hoekje gedrukt.

Als jij jezelf herkent in dat zielige hondje, ben je wellicht te veel bezig met wat anderen van je denken en verlang je naar waardering die niet komt. Je zoekt respect bij vrienden, collega’s, familie, je partner, en je kinderen, soms door jezelf te bewijzen en soms door medelijden op te wekken. Maar heel vaak ben je ook gewoon stil aan het hopen dat er een keer wat verandert.

Je voelt je getolereerd in plaats van gewaardeerd, zowel op het werk, in vriendschappen als in je relatie. Je beseft dat er iets moet veranderen, maar weet niet hoe.

Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Je moet met een nieuwe blik naar jezelf kijken om te begrijpen waar het misgaat en wat je anders kunt doen. Een krachtige denkoefening die je hierbij kan helpen is de Koningsvisualisatie.

Het is een oefening waarbij je jezelf visualiseert als een koning die met zelfvertrouwen en wijsheid omgaat met diverse levenssituaties. Je wordt je zo bewust van dingen die je op de automatische piloot denkt en doet, maar die wel bepalen of jij als hondje of als koning wordt behandeld door jezelf en anderen.

Wil jij deze oefening doen? In een sessie van 1,5 uur help ik jou met deze visualisatie om zicht te krijgen op je eigen gedragspatronen. Zo zet je de eerste stap om los te komen uit de rol van het zielige hondje en een koning te worden over je eigen leven.

Stuur HIER een bericht en zet daarin dat je de Koningsvisualisatie wilt doen. Of stuur me een bericht via LinkedIn of via de WhatsApp button op deze website.

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN