TEGENPOLEN IN DE LIEFDE. AANTREKKEN EN BOTSEN.

tegenpolen in relaties liefde

Mijn vrouw is opgeruimd, ik ben een chaoot. Ik ben een ochtendmens, zij een avondmens. Zij is meegaand en ik ben tegendraads. Haar emoties drijven haar, ik ben rationeel en analytisch. Zij bereidt goed voor en ik kan goed improviseren. We zijn pure tegenpolen.
Dit hoeft geen probleem in de relatie te zijn. Sterker nog, ik zou niet anders willen! Tegelijk is het soms knap lastig! In deze blog krijg je inzichten en handvatten die je helpen in een relatie met een tegenpool.

Grote aantrekkingskracht, het blijft interessant.
Laten we beginnen met iets moois. De relatie tussen tegenpolen blijft makkelijker spannend en interessant. Er is altijd dynamiek tussen jullie twee en er is altijd de mogelijkheid om elkaar weer te vinden. De verliefdheid in het begin van de relatie kan heel heftig zijn en ook later in de relatie is het zelden saai. Je hebt minder risico om ‘broer en zus’ te worden dan in een gelijkgestemde relatie. Dit is iets om je bewust van te zijn en samen van te genieten.

In crisis en moeilijkheden lastig om elkaar te vinden.
Wanneer er moeilijke situaties zijn in jullie leven, zullen jullie vaak het tegenovergestelde willen. Het is dan heel lastig om het samen te blijven doen. Denk aan dingen als rouw, verlies(baan, huis of andere zekerheden), of bij problemen met de kinderen. Meestal wil de een loslaten en de andere controleren. Of de een wil er heel veel over praten en de ander vooral niet. Beide partijen moeten in dit geval de verschillen accepteren. Elkaar willen overtuigen van de beste aanpak werkt meestal averechts.

In een latere levensfase lastiger te waarderen. 
In het begin van een relatie tussen tegenpolen, is de verliefdheid en aantrekkingskracht vaak voldoende om de lastige kanten ervan te accepteren. Als je jonger bent zijn je eigenschappen vaak ook meer uitgesproken en heb je elkaar in die zin meer nodig om in balans te zijn. In een latere levensfase stabiliseer je meer en worden je extreme eigenschappen vaak wat neutraler. Hierdoor heb je elkaar minder nodig en verdwijnt soms ook een deel van de oorspronkelijke aantrekkingskracht. Er kan dan meer irritatie ontstaan over de onderlinge verschillen. In deze fase is het belangrijk om elkaar voldoende ruimte te geven en tegelijk goed te blijven afstemmen.

Bij relatieproblemen vaak verkeerde aanpak.
Wanneer er relatieproblemen zijn en er verwijdering ontstaat, kan het ook goed botsen tussen tegenpolen. De verschillen worden dan omgezet in verwijten en al die keren dat je een compromis hebt moeten sluiten komen naar boven in je frustratie. In plaats van samen aan de slag te gaan om de relatie te herstellen ontstaat er een strijd waarbij beiden partners knokken voor hun belang. De ander moet maar eens richting jou bewegen.
Het is heel erg lastig om vanuit die situatie de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Wat kan helpen is apart van elkaar opladen en tot rust komen. Daarna pas weer in gesprek en samen opnieuw afstemmen over hoe jullie verder willen.

ALGEMEN TIPS VOOR TEGENPOLEN:
– Wekelijks genoeg tijd samen om te overleggen. (maak samen een avondwandeling)
– Geef elkaar voldoende ruimte om ook iets zonder elkaar te doen.
– Stop op tijd met discussiëren als de spanning oploopt, wacht tot het weer rustiger is.
– Bespreek regelmatig hoe het gaat in de relatie, is de balans in orde?
– Zoek samen naar common ground in behoeften en overtuigingen.
– Ga vaker dan gemiddeld een weekendje weg met z’n 2-en, vooral als jullie kinderen hebben.
– Verdiep je in de verschillen, maak duidelijk waarin jullie elkaars tegenpolen zijn.

En nu?
Heb jij een relatie met een tegenpool en lukt het niet goed om een prettige balans te vinden? In een kort gesprek maak ik graag kennis met je en denk ik met je mee welke stappen je kunt zetten om je relatie te verbeteren. Dit kost je niks en helpt je meteen in de goede richting. Stuur me een persoonlijk bericht of plan het HIER zelf in.