kotsen van coaches

Jouw blik kruist die van je collega. Een snelle blik van verstandhouding en een onderdrukt lachje. Jullie begrijpen elkaar, want er staat weer een of andere teamcoach voor de groep en jullie weten al waar dit heen gaat… Helemaal nergens heen! Met interessante termen als “verbindende communicatie”, “organisational floooooow” en “mindfull teamwork” wordt je in slaap gewiegd en je hebt de neiging om je telefoon erbij te pakken en even je crypto’s te checken of je Linkedin. Maar je Linkedin is ook een gevarenzone, want daar stroomt het ook over van de coaches. Iedereen heeft een prachtig verhaal en de mooiste adviezen, maar je gelooft er niet meer in. Al te vaak heb je dit soort dingen op niks zien uitlopen en je houdt je het liefst verre van deze ongein! Je denkt: ‘laat me met rust en laat me gewoon m’n werk doen!’ Je geeft ze de mentale middelvinger.

Als man en coach voor mannen begrijp ik deze weerstand heel goed. Ik heb me ook vaak scheel geërgerd aan goedbedoelende trainers, coaches, of organisatieverbeteraars. Na een lang traject wat iedereen veel energie heeft gekost, blijkt er in de praktijk maar weinig veranderd te zijn. Er is dan geen geld voor een investering waar ik misschien al lange tijd om vraag, maar op de een of andere manier is er wel geld om dat soort dure mensen te betalen. Ik wil ergens best energie in steken, maar doen moet het wel nut hebben.

Coach voor mannen

Over het algemeen hebben mannen hier ook meer moeite mee dan vrouwen is mijn persoonlijke ervaring. Mannen zitten niet vaak te wachten op al te wollig gedoe en willen liever gewoon door gaan. Kom bij de gemiddelde man niet aan met mindfulness, meditatie, het onderbewuste of geklets over gevoelens. Dit geldt niet alleen als het gaat om jouw organisatie of team, maar ook als het gaat om jou persoonlijk. Je hebt niet echt behoefte aan bemoeienis met jouw privé leven of hoe het met je gaat. Dat kun je zelf wel regelen.

Dit is op zich een prima strategie om jezelf staande te houden. Tot het moment dat er moeilijkheden ontstaan. Als het niet meer goed loopt thuis, in je relatie of met je kinderen. Of als je steeds vermoeider naar je werk gaat of je voortdurend opgejaagd en gestrest voelt. Als je niet meer weet waar je het voor doet en het leven een zware opgave begint te worden. Je hebt niet geleerd om over dit soort dingen te praten en je zou ook niet weten met wie dan. Jouw weerstand tegen alles wat coacherig is, of wat riekt naar hulpverlening, zorgt ervoor dat je niet overweegt om hier hulp bij te zoeken. Je houdt je middelvinger richting hulp netjes overeind terwijl je aan het verzuipen bent.

Je houdt je middelvinger richting hulp netjes overeind terwijl je aan het verzuipen bent.
Als jij je hier in herkent heb ik een paar vragen voor je:

  • Wat houdt jou nu echt tegen om hulp te zoeken? Is dat een goed argument? Je eer, of schaamte? En wil je die zo graag overeind houden dat je ervoor wilt verzuipen?
  • Is het echt 100% onwil, of zit er ook een deel onvermogen bij?

Je hoeft bij mij niet bang te zijn dat het zweverig wordt of dat ik een taal spreek waar jij niks mee kan. Als coach voor mannen weet ik dat het belangrijk is om dingen bij de naam te noemen en er niet omheen te draaien. Ik zal het je niet makkelijk maken en leg wel de vinger op de zere plek. Alleen dan heeft het nut en kun jij meer inzicht krijgen in je eigen situatie en keuzes gaan maken die gezond zijn voor je.
Ik begrijp ook dat je eerst zeker wilt weten of ik de juiste persoon ben om je te helpen voordat je besluit hier tijd en geld in te steken. Vandaar dat je altijd gratis en vrijblijvend kennis met me mag maken voordat je besluit of je met mij verder gaat of niet. Je kunt zelf een afspraak inplannen of contact opnemen via het contactformulier. Tot snel!

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN