IK WORD SNEL BOOS. EEN KORT LONTJE OPLOSSEN

snel boos kort lontje

Het is zaterdagochtend. Alle drie onze jongens zijn al wakker en ze VERVELEN zich. Geen van allen heeft enig idee wat ze vandaag eens zullen doen en ze hebben ook geen zin om daarover na te denken. Waar ze wel zin in hebben is als een zombie op hun telefoon zitten, elkaar uitdagen en bekvechten en de hele tijd eten en de troep daarvan laten liggen.
Ik heb in het kleine uurtje dat ik hier getuige van mag zijn al wel 10 keer aangegeven dat ze moeten stoppen, maar het gebeurt iedere keer weer. Als de oudste van 15 zijn jongste broertje ook nog eens pijn doet en dat vervolgens gaat verdedigen met de meest kromme argumenten, dan krijg ik toch wel een zenuwtrekje in mijn linker ooglid. Mijn geduld is dan echt op en dan kan ik vrij rigoureus optreden en dan krijg ik natuurlijk naar mijn hoofd geslingerd dat ik een zeikerd ben en chagrijnig.

Ik hoop dat je van bovenstaand niks herkent. Dat je verbaasd je wenkbrauwen fronst en dat je tevreden naar je eigen lieftallige kroost kijkt. Maar als jij net als ik een uitdagende gezinssituatie hebt, dan zal je vast het nodige terugzien van wat ik beschrijf. En hoe lastig is het dan om je geduld te bewaren? Hoe makkelijk wordt je een kwaaie politieagent die voortdurend streng en sturend is. Of je probeert je juist terug te trekken en vlucht weg in je telefoon met je noise cancelling headphone.

Veel mannen die bij mij aankloppen voor coaching merken dat ze snel geïrriteerd zijn, een kort lontje hebben. Ze willen dit niet, maar het overkomt ze steeds weer dat ze uit hun slof schieten tegen hun kinderen of vrouw.

Oplossingsgerichte coaching kan heel goed helpen om de kans op ontploffing af te laten nemen. Ik noem drie thema’s waar je meteen al zelf mee aan de slag kunt gaan. Deze punten pas ik ook toe en helpen mij enorm om minder ongeduldig te zijn en rustiger te blijven in vervelende situaties.

Verleng je lontje
Nee, niet dat lontje. Ik bedoel dat je jouw reserves kunt vergroten. Doe dingen waar je energie van krijgt en door oplaadt. Ook al moet je hiervoor ruimte voor jezelf opeisen. Neem een dag vrij en ga vissen, wandelen, naar een concert, uit eten met een goede vriend, iets moois kopen voor jezelf, een boek lezen, etc. Wanneer je meer reserves hebt, verleng je je lontje en heb je meer tijd om iets aan de situatie te doen voordat je ontploft. De tijd tussen het eerste irritatiepuntje en ontploffing wordt langer en in die tijd heb je de mogelijkheid om er nog wat aan te doen.

Water bij de hand houden
Bedenk troeven die je achter de hand kan hebben als het lastig wordt. Welke interventies hebben in het verleden gewerkt. Welke trucs gebruiken andere ouders als er uitdagingen zijn in het gezin? Bij ons is afleiden nog steeds een effectieve methode. Dus in plaats van discussiëren over het ongewenste gedrag, iets positiefs inbrengen wat ze helpt om uit de negatieve spiraal te stappen.
Dit geldt ook voor jezelf. Als je bij jezelf merkt dat de spanning oploopt, wat kun je dan doen om jezelf te blussen? Vaak helpt even wegstappen uit de situatie heel goed. Niet om te vluchten, maar om eerst de rust te pakken voordat je met de oplossing aan de slag gaat.

Niet met vuur spelen
Je weet welke situaties gevaarlijk zijn. Denk er maar eens over na en je kunt vast een top 5 maken van situaties of momenten die voor ontploffingsgevaar zorgen bij jou. Voor mij is dat onder andere de zaterdagochtend. Als ik dat maar laat gebeuren, dan kom ik steeds weer in die situatie terecht zoals ik eerder beschreef. Dat is spelen met vuur.
Wat ik te doen heb is voorkomen dat ik in die situatie terecht kom. Voor jou zijn misschien andere momenten of situaties als vuur voor je lontje. Neem op een rustig moment de tijd om hier een plan voor te smeden zodat je niet meer met vuur hoeft te spelen.

Succes met deze drie thema’s die je kunnen helpen als je merkt dat je snel boos of geïrriteerd wordt. Ik weet zeker dat je hier winst mee kunt behalen. Vind je het toch nog lastig om te beginnen of wil je hier graag met iemand over sparren? Als coach en sparringspartner maak ik graag tijd voor jou. Stuur me een BERICHT of contact met via LINKEDIN.

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN