HOE WORD IK EEN L*L IN DRIE STAPPEN!

Hoe word ik een lul

“Dus ik moet eigenlijk een beetje een l*l worden?” Dit vroeg een directeur van een mooi groeiend bedrijf aan mij. Als leidinggevende kan het een enorme uitdaging zijn om zowel betrokken te blijven als voldoende afstand te bewaren tot operationeel werk binnen de organisatie. Vooral wanneer je organisatie groeit is het lastig dat je nog wel overal eindverantwoordelijk voor bent, maar niet meer alles kan weten of beïnvloeden. Een groot risico voor directeuren of ondernemers in deze situatie is dat ze gaan micro managen en met de beste bedoelingen zichzelf en andere vermoeien. Het is dan tijd om een l*l te worden. Lees in deze blog hoe je dat doet in drie stappen.

“Hè?! Maar ik wil helemaal geen lul worden. Ik wil een aardige, betrokken directeur zijn die zijn deur altijd open heeft staan en die altijd meteen tijd maakt voor problemen van zijn medewerkers.” Dan moet je juist doorlezen. Deze blog gaat over jou. Je bent een directeur die graag het beste wilt voor zijn medewerkers en daarom altijd voor ze klaar staat. Dag en nacht mogen ze jou bellen en je laat doorgaans alles uit je handen vallen om hen van dienst te zijn. Maar nu je bedrijf groeit, merk je dat dit steeds moeilijker wordt. Regelmatig sta jij in je (zeer schaarse) vrije tijd, andermans shit op te ruimen. Je weet dat je moet loslaten, maar als je dat doet gaat er meestal iets mis en levert dit nog meer werk op. Tegelijk wordt jouw TO DO lijst alleen maar langer en dreig je er haast in te verzuipen. Wat nu?

STAP 1: Zie onder ogen dat je niet echt aan het helpen bent.
Wanneer je als directeur hard aan het werken bent IN je bedrijf, doe je iets niet goed. Jij hebt vooral de taak om te werken AAN je bedrijf. De hoofdlijnen bewaken. De juiste mensen op de juiste plek krijgen. Verantwoordelijkheid dragen voor de richting en identiteit van je organisatie. Als je in plaats daarvan elke dag druk bent met allerlei wissewasjes, dan ben je simpelweg met de verkeerde dingen bezig. Dit helpt je organisatie op lange termijn niet. Als je echt wilt helpen, pak dan je rol als directeur op en laat los wat daar niet bij hoort. De illusie dat het goed is wat je aan het doen bent is een soort betovering. Als die eenmaal verbroken is, ga je zien waar je nu eigenlijk mee bezig bent. Goed gedaan, je bent 1 stap dichter bij een l*l zijn!

STAP 2: Zeg nee, nu niet, zoek het zelf even uit.
Voor je medewerkers zal dit echt lastig zijn. Ze zijn gewend dat jij altijd bereid bent om hun problemen op te lossen. Om hier uit te komen zal je een lastige periode door moeten. De periode waarin ze nog wel met elke vraag bij je komen, maar waarin jij niet meer gaat redden/oplossen. Je zult in deze fase telkens de bal terug moeten leggen. Hebben mensen moeite om te kiezen? Laat ze maar zweten. Hebben ze iets fout gedaan? Laat het ze maar oplossen. Hebben ze het te druk? Vraag ze om hun planning te laten zien. Stop met het oplossen van hun problemen! En ja dat voelt dan alsof je een enorme lul bent. Maar een goede directeur laat het zweet op de juiste rug staan en gaat het niet overnemen.

STAP 3: Bewaak vooral je eigen werk en agenda beter.
Hoeveel tijd heb jij in de week gereserveerd waarin je niet beschikbaar bent voor anderen? Waarin je ongestoord kunt werken aan jouw taken als directeur? Hoe ‘heilig’ zijn die blokken? Als je iets meer een lul bent, neem je simpelweg je telefoon niet op, reageer je niet op allerlei vragen en geef je ook terug dat je niet gestoord wilt worden in jouw ‘bloktijd’. Constante beschikbaarheid hoort niet bij een directierol. Zodra je deze tijd beter gaat bewaken, ga je ervaren dat je zoveel meer werk gedaan krijgt! Je hebt ook meer orde in je bovenkamer, waardoor je lekkerder in je vel zit, relaxter thuis komt en betere ideeën krijgt voor je organisatie. Dit is iets waar je vandaag nog mee kan beginnen en waar je direct profijt van ervaart.

Makkelijker gezegd dan gedaan? Laten we dan eens sparren hier over. Ik denk graag vrijblijvend met je mee hoe je de eerste stappen kunt zetten. Ook laat ik je zien hoe ik jou daarin kan ondersteunen. Om iets meer een l*l te worden. Jij en de organisatie zijn daar bij gebaat. Maak HIER een afspraak. Tot snel!

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN