HOE WORD IK EEN ECHTE MAN? DEEL 3
SOCIALE ONTWIKKELING

Ik was 16 jaar, zat in VWO 4 en had net een keiharde boer gelaten in de klas. Tevreden keek ik om mij heen hoe er met afschuw, verbazing en een klein beetje bewondering werd gekeken in mijn richting. Ik had een bepaalde reputatie in de klas en die had ik zojuist weer op grootse wijze bevestigd, vond ik zelf.

Helaas was de euforie van korte duur en van de negatieve reacties die me zogenaamd niks deden, kreeg ik toch een knoop in mijn maag. In de pauzes ging ik wel bij mijn klasgenoten zitten, maar ik was er niet echt welkom. Ik had geen vrienden en mijn klasgenoten tolereerden me vooral omdat ze bang waren voor mijn opmerkingen en vervelende acties. Ik hield me sterk en stoer, maar was niet in staat me op een gezonde manier te verbinden met anderen. Een echte man?

Deel 1 en 2 gemist? klik HIER en HIER

Een volwassen man heeft als het goed is afgerekend met kinderlijk, onvolwassen gedrag. Er is niets zo tragisch als een grote vent die zich als een klein kind gedraagt. Bij een gezonde groei naar volwassenheid, is niet alleen het lichaam, maar ook de sociale kant van de man gegroeid. Er zijn drie uitdagingen in de sociale ontwikkeling die vooral voor mannen gelden. Het klassieke beeld van een echte man is de sterke, stoere, onverzettelijke man. Dit kan een dekmantel zijn voor een gebrekkige sociale ontwikkeling.

De eerste uitdaging is kunnen luisteren. Iemand die altijd zelf aan het woord is en niet in staat is om de ander te horen, kan op het eerste gezicht overkomen als een sterk persoon. Hij neemt snel de leiding in gesprekken en stuurt de conversatie waarheen hij wil. In sommige gevallen is dit inderdaad een noodzakelijke en nuttige houding. In veel andere gevallen vooral het onvermogen om te luisteren, of een angstvallige poging controle over het gesprek te houden.

Een tweede sociale uitdaging voor mannen, is om kunnen gaan met conflicten. Het kan enorm krachtig en stoer lijken wanneer iemand in conflictsituaties er keihard in gaat en geen water bij de wijn doet. Toch is dit in de meeste gevallen niet effectief en vooral een gebrek aan gezonde conflicthantering. Wie echt sterk is, is immers niet bang voor verschil van mening of belang. Ben je echt overtuigd van je standpunt dan hoef je er niet bij te schreeuwen, dreigen of een starre houding aan te nemen.

De derde uitdaging is fouten kunnen toegeven. Doen alsof je geen fouten maakt, of fouten altijd maar goed proberen te praten is niet stoer, sterk of mannelijk. Het is een ongezonde houding die de verbinding met de ander schaadt. Die ander heeft namelijk wél door dat er iets fout is gegaan en mist de erkenning daarvoor. Een echt sterke man kan zijn fouten erkennen en vanuit de verbinding die fouten herstellen.

Als 16-jarige was ik me van deze uitdagingen niet bewust. Ik was meer aan het overleven dan dat ik ontspannen en sociaal in contact was met anderen. Ik luisterde nooit naar anderen, overheerste elk gesprek en zou nooit sorry zeggen wanneer de ander hierdoor gekwetst was. Pas toen ik een jaar of 18 was, werd mij duidelijk dat dit gedrag tot eenzaamheid zou leiden. Daarna heb ik besloten om dit te gaan veranderen. Een lange weg, met de nodige haperingen.

Ik ben nu 35 en ik zou willen dat ik kon zeggen dat alles nu perfect is. Ja, ik ben enorm gegroeid. Ik heb nu een aantal goede vrienden en veel fijne contacten. Toch trap ik nog wel eens in een valkuil als ik onder druk sta. Een goede vriend van me gaf me recent nog iets terug waarvan ik echt schrok. Onder tranen moest ik erkennen dat ik fout had gezeten. Toch ben ik erg blij dat hij me de spiegel voor heeft gehouden, want nu ben ik ervan bewust en kan het dus veranderen. Ik heb hem wel 100 keer bedankt voor zijn eerlijkheid naar mij toe en onze band is er door versterkt.

Als jij eerlijk naar jezelf kijkt en je ziet dat je op dit vlak eigenlijk aan de bak zou moeten, dan wil ik je aanmoedigen om dit vooral niet uit te stellen. Je relaties gaan groeien en verdiepen, en je gaat jezelf een hoop energie besparen. Al die strijd en dat groot houden, kunnen je enorm uitputten. Als je deze uitdagingen overwint, verdwijnt die knoop uit je maag en kun je jezelf tevreden aankijken in de spiegel. Mag ik je die spiegel voorhouden? Maak dan een gratis online afspraak met mij. Ik kijk ernaar uit om samen met jou aan de slag te gaan!