HOE WORD IK EEN ECHTE MAN? DEEL 2:
FYSIEK

Twee jaar geleden stond ik voor de spiegel in mijn boxer en wat ik zag beviel me niet bepaald. Het was duidelijk zichtbaar dat ik al jaren werk deed waarvoor ik me niet fysiek hoefde in te spannen…

Mijn schouders zagen er krachteloos uit en mijn bovenarmen dun en zonder vorm. Mijn buik begon wel een vorm te krijgen, maar niet de vorm waar ik heel enthousiast over was. Ik begon te lijken op een van die vaders in het zwembad. Zo een waar ik een paar jaar geleden nog hoofdschuddend van zei dat ik er nooit zo uit wou zien. Een soort menselijke peer.

Zonder een standaard plaatje te willen plakken op hoe een fysiek echte man eruit hoort te zien, kan ik wel zeggen dat je fysieke gesteldheid iets doet met je gevoel van mannelijkheid. Als man doet het je goed als je sterk en fit bent. Het versterkt je gevoel van eigenwaarde en geeft energie. Mens sana in corpore sano zeiden de Romeinen al lang geleden. Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Dit geldt natuurlijk voor zowel vrouwen als mannen. Er is wel een belangrijk verschil tussen hoe dit bereikt wordt tussen mannen en vrouwen. Een man onderscheidt zich van een vrouw onder andere door zijn biologie. Een mannenlichaam functioneert nu eenmaal anders. Het is gemaakt om bij zware inspanning meer testosteron aan te maken. Testosteron stimuleert de spiergroei en geeft zo meer kracht. Ook geeft een verhoogd testosteronlevel meer energie, (seks)drive en herstel je sneller van lichamelijke inspanningen.

Aan de andere kant kan een te laag testosteron (door stress, slaapgebrek, ongezond eten of gebrek aan fysieke inspanning) leiden tot moeheid, depressieve gevoelens en een zwak lichaam.

Wie jij als man ook wilt zijn, een gezond en sterk lichaam is helpend. Mij heeft het persoonlijk ook geholpen. Na mijn constatering voor de spiegel, twee jaar geleden, besloot ik dat het tijd was voor verandering. Ik kocht wat fitness apparatuur en ging gewoon op mijn zolderkamer aan de slag. Met hele eenvoudige middelen en een simpel trainingsschema heb ik in de afgelopen jaren mijn kracht zien verdubbelen. Als ik nu in de spiegel kijk ben ik tevreden, ik zie er niet langer uit als een peer in wording, maar als een gezonde, sterke man. Ik merk ook dat ik nu zelden moe ben en vrijwel nooit spierpijn heb. Dit heeft tot gevolg dat ik over de gehele linie lekkerder in mijn vel zit.

“Als jij je gevoel van mannelijkheid wilt versterken

is bouwen aan een sterk en gezond lichaam een goede stap.”

 

Er zijn talloze websites, YouTube kanalen en boeken te vinden die je hierbij kunnen helpen. Als je het prettig vindt om hier eens met mij over te sparren dan kan dat ook. Plan dan hier een gratis Coach Call in. Ik help je om te verhelderen waar je precies naar op zoek bent en geef je handvatten om meteen mee aan de slag te gaan.