HIEROM HEB JIJ HET LEVEN DAT JE EIGENLIJK NIET WILT

IK WIL EEN ANDER LEVEN

Joost loopt naast me door het Zweedse bos. Hij is op retraite en hoopt hier in Zweden antwoorden te vinden op een belangrijke vraag. Een vraag die hem de laatste tijd niet meer loslaat. Hij staat ermee op en gaat ermee naar bed. Jaren heeft hij deze vraag weg kunnen drukken, maar de laatste tijd lukt dat niet meer. En hoe harder de vraag naar boven komt, hoe lastiger het lijkt om in de buurt van een antwoord te komen.

Het antwoord lijkt ongrijpbaar, onvindbaar, verstopt ergens op een plek waar hij niet bij kan. De eerste stap is de vraag maar eens hardop uitspreken en delen met een ander: “Waarom leef ik een leven wat ik eigenlijk niet wil?”

Waardoor dit precies is, kan per persoon verschillen. In sommige gevallen zijn er omstandigheden die het onmogelijk maken. Ziekte, beperkingen of andere ongelukkigheden. Ook kan er gebrek zijn aan doelgerichtheid of persoonlijk leiderschap. De oorzaak kan een stuk onvermogen zijn als het gaat om plannen, organiseren en lange termijn denken. Maar in veel gevallen is er wat anders aan de hand.

Wanneer iemand veilig en liefdevol heeft mogen opgroeien, is er ook ruimte geweest voor diens wensen en dromen. Er werd naar geluisterd en samen gekeken hoe je die dromen kon bereiken. Dit heeft zijn effect op je latere leven. Jouw dromen en verlangens geven je dan een blij gevoel. Een drive, een stroom van energie als je eraan denkt en over fantaseert. Die drive en energie zijn de motor achter het behalen van jouw doelen en dromen.

Wanneer je daarentegen in je jonge jaren hebt geleerd dat jouw dromen en wensen geen ruimte krijgen, dan ontwikkelt zich een ander patroon. Je hebt geleerd dat dromen meestal eindigen in een teleurstelling.
Je krijgt daardoor bij dromen en fantaseren een naar gevoel. Angstig, onrustig. Een gevoel van falen, dat het toch geen zin heeft en vast niet gaat lukken. Dit wordt dan de belemmering die ervoor zorgt dat je niet meer droomt en fantaseert, maar gewoon gaat doen wat andere van je verwachten. Dit heeft als resultaat dat je een leven leidt wat je eigenlijk niet wilt…Wanneer je daarnaast conflicten lastig vindt en liever meebeweegt dan tegengas geeft, is het een compleet recept om je dromen te verwaarlozen.

En nu? Je bent rond de 40 jaar. Je hebt nu een baan die je eigenlijk niet wilt en woont op een plek waar je niet echt wilt wonen. Je relatie en/of gezin lopen niet zoals je wilt en je doet in je vrije tijd ook niet waar je naar verlangt. Hoe kom je hier uit?
Door de relatie met jouw dromen te herstellen. Door stap voor stap een positief gevoel te ontwikkelen bij jouw dromen en wensen. Hoe?

  • Maak je dromen en verlangens concreet, groot en klein. (schrijf ze op)
  • Kies het meest (snelst) haalbare doel uit en maak een plan om dat te bereiken. (hier kan je ook ondersteuning van een coach bij zoeken)
  • Bereik dat doel en vier het bewust. Je hebt de eerste stap gezet om je dromen waar te maken.
  • Ga door naar het volgende doel.

Ja maar, dat verleden dan? Moeten we daar niet wat mee? Ja en nee. In veel gevallen zijn positieve ervaringen genoeg om het patroon te doorbreken. De angst blijkt al snel ongegrond. Je bent immers volwassen en kunt zelf bepalen hoe je je leven inricht. Die ervaring geeft dan een boost aan je zelfvertrouwen en je kunt door. Je hebt in dit geval veel aan een coach als sparringpartner.

Maar misschien zijn jouw dromen zo diep weggestopt dat je echt niet meer kunt bedenken wat je zelf wilt, of welke eerste stap je kunt zetten. Het gevoel van angst en onzekerheid is zo sterk dat het je verlamt, dan heb je hulp nodig. Dan zou je met (schema)therapie geholpen kunnen worden.

Soms heb je dus een therapeut nodig (wat ik niet ben) en soms heb je meer aan een sparringpartner. Zoek je een sparringpartner die naast je staat en je op gelijkwaardige wijze helpt je doelen te bereiken? Dan nodig ik je uit voor een adviesgesprek. Heel veel succes!

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN