HET GROTE GEVAAR VAN EEN PRIMA JEUGD

prima jeugd

Wanneer mannen praten over hun jeugd, hoor ik ze vaak zeggen: “Ik heb een prima jeugd gehad. Ik ben niets tekort gekomen.” Dan gaan bij mij de alarmbellen rinkelen, want een ‘prima jeugd’ is vaak helemaal niet zo perfect als het klinkt.

Een ‘prima jeugd’ staat vaak voor materieel niets tekort gekomen: genoeg eten en drinken, een dak boven het hoofd, niet geslagen of misbruikt. Maar het betekent ook vaak een gebrek aan emotionele steun, vastgehoudenheid, en knuffels. Vaak ontbrak het aan een vader of moeder die echt interesse toonde en tijd aan je besteedde.

En omdat er op het eerste gezicht niets ernstigs aan de hand lijkt, denken die mannen dat hun jeugd inderdaad ‘prima’ was. Maar laat me je één ding vertellen: zo’n ‘prima jeugd’ vormt vaak de basis voor een hoop problemen in het latere leven. Als je als kind niet de bevestiging hebt gekregen dat je waardevol, geliefd en de moeite waard bent, blijft dat je achtervolgen voor de rest van je leven. En dan begrijp je niet waarom alles in je leven, op het werk, in je gezin en in je relaties, niet loopt zoals je zou willen.
Veel mannen zeggen dan: “Ik heb geen trauma om te verwerken, we hoeven niet in het verleden te graven, het zit wel prima.” Toch zijn deze mannen vaak moe, begrijpen ze niet meer wat het doel van hun leven is, zijn ze geïrriteerd, loopt hun relatie stroef en hebben ze geen fijn contact met hun kinderen. Ze zijn niet tevreden over hun prestaties, hebben geen duidelijk doel voor ogen en zijn onzeker over zichzelf.
De kans is groot dat jouw gevoelens en mislukkingen in het heden wel degelijk te herleiden zijn naar jouw jeugd. Dit zeg ik niet omdat ik een glazen bol heb, maar omdat ik dit al veel te vaak voorbij heb zien komen in mijn praktijk. Bewustwording hiervan is erg belangrijk als je iets wilt veranderen in je leven. Bewust worden dat je ‘prima jeugd’ misschien helemaal niet zo prima was, maar dat je echt belangrijke zaken hebt gemist.
Als je dat eenmaal onder ogen ziet, is dat het begin van je genezingsproces. Je hoeft jezelf niet zielig te vinden, maar je mag wel erkennen wat je hebt gemist. Dan vallen de puzzelstukjes op hun plek en kun je beginnen om op een andere manier naar jezelf en je leven te kijken.
Als coach kan ik je helpen om eerlijk naar je jeugd te kijken, samen te onderzoeken hoe het echt is geweest en te ontdekken of daar de basis ligt voor de problemen die je nu in je dagelijks leven ervaart. Als je dat wilt, stuur me dan een bericht of een e-mail naar info@hunter-coaching.nl. Groeten uit Zweden!

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN