het derde kind syndroom, heb jij het
ook?

Vaders met het derde kind syndroom. Als jij vader bent, herken je je misschien wel in dit verhaal. Het is geen officieel erkende aandoening, maar ik heb het in de praktijk waargenomen. Het is een wonderlijk syndroom. Hoewel het derde kind er zelf niet onder lijdt, lijdt de vader (of moeder) er des te meer onder.

Even in het kort de symptomen, geschreven vanuit een vader die aan dit syndroom lijdt:

  • Het nadenken/praten over een derde kind, levert een stressreactie en vermijdingsgedrag op.
  • De discussie met de betrokken vrouw wordt aangegaan en verloren, het derde kind gaat er komen.
  • De man kan hierop ernstige angst gerelateerde klachten krijgen. De kans op alcoholmisbruik/gameverslaving/grijze haren neemt toe.
  • De man eindigt in een dysthyme(licht depressieve) staat, waarvan het niet duidelijk is of ,en wanneer hij weer over gaat.

Je kunt hier wat lacherig over doen, maar het heeft een hele serieuze kant. Ik heb het nu al te vaak gezien om mij heen, en ook zelf ervaren. Hierdoor ben ik er van overtuigd dat hier echt aandacht voor nodig is.

In gesprekken met mannen in deze situatie, hou ik ervan om even een laagje dieper te graven. Ik hoor dan eigenlijk altijd dezelfde onderliggende redenen. Voorbeelden zijn:

  • Dan moeten we weer helemaal opnieuw beginnen met luiers, gebroken nachten, en ik ben al zo moe.
  • Het is al druk genoeg in huis, ik weet niet of ik nog meer prikkels aan kan.
  • Ik heb nu al het gevoel dat ik geen vrijheid heb. Met een derde gaat het weer jaren extra duren voordat ik weer wat vrijheid terug krijg.

Het derde kind syndroom is geen grap. Het kan een serieus probleem gaan vormen. Als man berust je met tegenzin in het inperken van je vrijheid, je rust en ontspanning.

Maar besef je wel echt wat dit betekent? Het kan betekenen dat je als man gaat zitten wachten tot de kinderen oud genoeg zijn. Totdat ze zo zelfstandig zijn, dat je weer ruimte kan nemen voor wat je zelf graag wilt.


Dit kan met gemak 15 jaar zijn. 15 JAAR!! Wat denk je dat 15 jaar wachten op meer vrijheid met je mentale gesteldheid gaat doen? Denk je dat je na die 15 jaar ineens weer lekker de boel oppakt waar je het ooit hebt laten liggen? Vergeet het maar!

Wist je dat mannen tussen de 45 en 55 het vaakst zelfmoord plegen? Gek genoeg is dit de leeftijd waarop de meeste mannen weer wat van hun vrijheid terug krijgen. Helaas ervaren zij vaak een leegte en zinloosheid in het leven die zo diep geworteld zit, dat ze er niet meer uit komen. En wordt het geen zelfmoord? Dan heb je altijd nog de keuze uit een burn-out, depressie of scheiding. Er zit voor elke vent wel wat bij.

En het stomme is, al die tijd heeft het niet aan het derde kind gelegen. Het derde kind maakte alleen maar duidelijk dat papa niet goed voor zichzelf kan zorgen. Maatschappelijk en cultureel worden mannen vooral gestimuleerd om zichzelf op te offeren. Om vooral niet te klagen, maar “als een echte vent” door te gaan. Gek genoeg ervaar je als man vrijwel nooit waardering voor al deze opofferingen.

Op een gezonde manier voor jezelf zorgen zit niet standaard in de rugzak van iedere man. Maar hoe belangrijk is dit? Als je namelijk op een gezonde manier voor jezelf kunt zorgen, maakt het niet uit of je 1,2 of 5 kinderen hebt.

Twee belangrijke pijlers zijn hierin bepalend. De eerste is dat je weet wat jij nodig hebt om goed in je vel te zitten en gezond te blijven. De andere is daar effectief over communiceren. Bouw aan deze twee pijlers en je ontworstelt je aan het derde kind syndroom. Jouw vrijheid wordt veel meer bepaald door jezelf dan door je omstandigheden!

Het mooie is, dit valt te leren. Als ervaringsdeskundige (vader van 3 kinderen en ik heb ook tijdelijk geleden aan het 3e kind syndroom) heb ik geleerd om goed voor mezelf te zorgen en ik geloof dat jij dat ook kan!

Wil jij jouw 1e, 2e, 3e kind syndroom aanpakken? Wil jij leren om op een gezonde manier voor jezelf te zorgen? Neem het serieus, ga de uitdaging aan! Ik ga je helpen om te ontdekken wat jij nodig hebt en hoe je hiermee aan de slag kunt gaan. Neem direct contact op via onderstaand formulier, of bel om te bespreken wat ik voor jou kan doen.