HELP, IK BEN EEN SOCIALE INTROVERT

sociale introvert

Ik ben een SOCIALE INTROVERT, en dat weet ik pas sinds ‘kort’. De begrippen introvert en extravert kennen we allemaal. Maar het is niet altijd even duidelijk welke van de twee je nu bent. Is dat dan belangrijk? Jazeker, want wie zichzelf goed kent kan beter voor zichzelf zorgen.

Voor mij is het jarenlang een raadsel geweest waarom ik graag mensen opzoek en ze soms ook het liefste vermijd.

Waarom ik kan uitkijken naar een leuke tijd met familie en vrienden, maar ook blij ben als het weer voorbij is.

Dat ik kan genieten van tijd samen met mijn kids. Maar dat ik tegelijk uitkijk naar het einde van de zomervakantie wanneer ze weer naar school gaan.

Pas sinds een jaar of twee heb ik helder hoe het zit. Ik heb behoefte aan verbinding met anderen en heb graag fijne mensen om me heen. Ik maak graag contact met mensen, ook als ik ze nog niet ken. Ik stap met groot gemak op vreemden af en maak vaak praatjes met mensen in de supermarkt die vervolgens hun hele levensverhaal aan me kwijt willen.

Tegelijkertijd loopt mijn batterij leeg van intensief contact met anderen, vooral in een groep. Ik moet dan echt een tijdje alleen zijn om mijn batterij weer te kunnen opladen.

Dit is kenmerkend voor iemand die sociaal introvert is.

Doordat ik dit nu heel helder heb, komt het minder vaak voor dat ik overprikkeld raak. Overprikkeld wil zeggen dat je geen prikkels meer kan verdragen van geluiden, mensen om je heen of drukte. Al deze dingen roepen dan een sterk gevoel van irritatie op. Je normale filter werkt niet meer en alles komt keihard binnen.

Het lukt me tegenwoordig goed om mijn batterij weer op te laden, omdat ik precies weet wat daarin werkt voor mij. Als ik terugkijk naar mijn jonge jaren, zie ik dat ik me veel terugtrok, zonder dat ik wist waarom. Ik ging dan alleen vissen, of hoogstens met 1 vriend samen.

Voor jou is het misschien nog niet helemaal helder hoe het zit. Heb je nog moeite om te accepteren dat je bent zoals je bent. Bij dezen wil ik je aanmoedigen om niet te oordelen over hoe je in elkaar zit, maar goed voor jezelf te zorgen.

Je kunt niet veranderen van een introvert in een extravert en dat zou je ook niet moeten proberen. Dit maakt dat je steeds negatief oordeelt over jezelf en het helpt je niet om een gelukkiger leven te leiden

In plaats daarvan kun je gaan onderzoeken welke dingen jou energie kosten en welke dingen jou weer nieuwe energie geven. Voor mensen die introvert zijn werkt het vaak goed om alleen te zijn in de natuur. Wandelen, fietsen, hond uitlaten, vissen, fotograferen, etc.

Wanneer je deze dingen inzet vlak voor of na intensieve sociale momenten, zal je merken wat het effect gaat zijn op jouw energie en prikkelgevoeligheid. Zo zet je een belangrijke stap in acceptatie en het goed zorgen voor jezelf. Veel succes, en geniet ervan!

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN