GOED VOOR EEN ANDER ZORGEN, MAAR SLECHT VOOR JEZELF

ZORGEN VOOR DE ANDER

Jij staat altijd voor een ander klaar. Met klussen, (geld)lenen, een luisterend oor. In je gezin maak je altijd ruimte voor de belangen van anderen. Je helpt je partner en kinderen bij alles en zegt bijna nooit nee. Jouw focus is om anderen te helpen waar je kunt. Maar wie helpt jou? Je kunt heel goed voor anderen zorgen, maar zorgen voor jezelf lijkt een onmogelijke opgave.

Een man die alleen voor anderen zorgt en niet voor zichzelf, krijgt daar op enig moment in zijn leven last van. Hij ervaart moeheid, irritatie, boosheid, of een gevoel van doelloosheid. Hij wil graag die rots in de branding zijn voor anderen, maar merkt dat dat niet meer gaat. Voordat hij dat weer kan zijn, moet er eerst iets veranderen.

Er is niks mis met anderen helpen. Het is prachtig wanneer mensen uit je omgeving bij jou terecht kunnen. Het probleem zit hem in de andere kant van de medaille. Het niet goed voor jezelf zorgen. Je bent als een flinke accu die graag energie levert aan anderen. Maar als die nooit wordt opgeladen, dan geeft die accu steeds minder stroom. Van een vriend leerde ik dat een accu zelfs kapot kan gaan als hij helemaal wordt leeg getrokken zonder op te laden. Daarom is het noodzakelijk om goed voor jezelf te leren zorgen. Je accu weer opladen is noodzakelijk om aan anderen te kunnen geven.

Obstakels

Wanneer jij wilt leren voor jezelf te zorgen, zal je ontdekken dat dit best een uitdaging is. Verreweg het grootste obstakel dat je hierin gaat tegenkomen is dat je soms nee moet zeggen tegen een ander om ook weer ja te kunnen zeggen. De confrontatie van het nee zeggen is iets waar jij waarschijnlijk niet zo van houdt. (En dat is zacht uitgedrukt.)

Je grenzen aangeven is een tweede obstakel. Ik kan je wel helpen met X, maar niet langer dan zo en zo lang. Ik luister graag naar je verhaal, maar kan dat ook later op de avond als de kids in bed liggen? Ik kan je wel geld lenen, maar niet meer dan Y en ik wil wel een afspraak maken over terugbetaling.

Breekt het koude zweet je al uit? Dan weet je dat je hier iets te doen hebt. Deze skills kun je namelijk leren. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je er in wordt en hoe gewoner het gaat voelen. Dat nare gevoel wat je nu nog ervaart blijft niet, maar neemt af.

Een derde obstakel zijn je overtuigingen. Wie alleen maar voor anderen zorgt, heeft ook overtuigingen die dit gedrag in stand houden. Zoals dat het egoïstisch of onverantwoordelijk is om ruimte voor jezelf op te eisen. Dat het nu eenmaal de taak van de man, vader, werkgever, werknemer, etc., is om er altijd voor de ander te zijn. Of een laag dieper, dat jij zelf eigenlijk niet de moeite waard bent en dus geen tijd een aandacht verdient.
Deze overtuigingen verdienen nader onderzoek en waar nodig aanpassing, zodat ze jou niet langer in de weg staan.

Kortom, het is noodzakelijk om voor jezelf te leren zorgen, maar dat gaat niet vanzelf. Met de juiste ondersteuning vergroot je je kans van slagen en kun je je batterij weer opladen en daarna weer van harte geven. Als coach kan ik je een kickstart geven om op een gezonde manier voor jezelf te gaan zorgen. Wil je weten hoe? Vraag dan HIER een gratis adviesgesprek aan. 45 minuten waarin we kennismaken, jij alvast de nodige handvatten krijgt en een voorstel voor begeleiding door mij als coach. Tot snel!

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN