GEBEURT ER NOG WAT IN DE SLAAPKAMER?

gebeurt in de slaapkamer

“Durf je dat zomaar te vragen?” vroeg mijn vrouw gisteren in de auto. “Ja, soms is het wat ongemakkelijk, maar ik vraag er wel naar,” antwoordde ik.

De vraag “en, gebeurt er nog wat in de slaapkamer?” Een confronterende vraag misschien, maar het antwoord daarop geeft veel informatie. Het zegt iets over de relatie, verbinding, intimiteit, hoe je omgaat met je grenzen of behoeftes, en hoe je communiceert over je gevoelens. Al deze aspecten liggen verscholen achter deze vraag.

In relaties is seksualiteit een graadmeter voor de relatie. Hoe vaak het nog gebeurt en of beide partners er echt van genieten. Iedereen kent het klassieke verhaal van opgroeiende kinderen, hoge werkdruk en steeds minder seks. Het is jammer dat hier weinig over gesproken wordt, en als er al over gesproken wordt, is het vaak in de vorm van een grap, in plaats van serieus genomen te worden.
Daarom stel ik deze vraag aan elke man die bij mij komt voor coaching. Regelmatig krijg ik  terug dat problemen rondom seksualiteit eigenlijk nooit besproken worden met anderen. Met de eigen partner lukt het vaak ook niet om een prettig gesprek te voeren over seks. Het eindigt nogal eens met boosheid, verwijten en nog meer verwijdering.

Een aantal veelvoorkomende problemen zijn:

  1. Geen tijd hebben voor seks vanwege drukte.
  2. Te moe zijn voor seks.
  3. Niet kunnen accepteren dat de partner geen initiatief neemt en daarom zelf ook geen initiatief tonen.
  4. Verwijten dat de ander jou niet geeft wat je nodig hebt of graag wilt.
  5. Seks wordt door de vrouw gebruikt als machtsmiddel.
  6. De man zoekt bevrediging in porno of contact met andere vrouwen buiten de relatie om.
  7. Niet open durven zijn over wat je verlangt van de ander op seksueel gebied.
  8. Bagatelliseren van de afwezigheid van seks.
  9. Sterke gevoelens van afwijzing als de partner niet in gaat op avances.
  10. Schaamte, onzekerheid, erectieproblemen.

Deze problemen hebben een diepere oorzaak die ook invloed hebben op alle andere aspecten van het leven, maar scherp zichtbaar zijn in het seksleven. Daarom stel ik altijd deze vraag, en neem het voorbeeld van de (niet functionerende) seksuele relatie als blauwdruk voor andere facetten van het leven.

De oplossing voor seksuele problemen ligt in veel gevallen niet binnen het gebied van seks zelf. Men blijft vaak in deze problemen hangen omdat ze zich focussen op het resultaat van het probleem, namelijk de symptomen in het seksleven, in plaats van op de diepere oorzaken. Zoals niet kwetsbaar durven zijn,  verstoorde communicatie, een overvol en stressvol leven, of onverwerkte pijn. Als deze onderliggende problemen worden aangepakt, heeft dit vaak ook een positieve uitwerking op het seksleven, zoals ik regelmatig zie in coachtrajecten.

Dus, de vraag “Gebeurt er nog wat in de slaapkamer?” is relevant, maar eigenlijk gaat het niet alleen over seks. Het gaat over zoveel meer en raakt zoveel dieper dan alleen wat er wel en niet in de slaapkamer gebeurt. Ik durf zelfs te stellen dat er bij een gebrekkig seksleven altijd onderliggende problemen zijn die niks met seks te maken hebben.

Als dit ook voor jou geldt, nodig ik je uit om hier samen naar te kijken, misschien tijdens een trip naar Zweden, waar we kunnen varen, wandelen, vissen, of gewoon ergens aan een meer kunnen zitten en een goed gesprek kunnen voeren. Laten we samen onderzoeken wat nu echt de kern van het probleem is, zodat we dat kunnen aanpakken, en wie weet gebeurt er als je thuis komt wel weer wat in de slaapkamer.

Wil je hier eens over sparren zonder dat je meteen betaalt of ergens aan vast zit? Maak HIER een afspraak voor een kennisgesprek.

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN