EEN ONEERLIJK VERWIJT RICHTING MANNEN

ONEERLIJK VERWIJT MANNEN

Johan slaapt al een tijdje op de bank. Letterlijk. Miranda, zijn vrouw, is he-le-maal klaar met hem. De kinderen zijn inmiddels de puberteit voorbij en de opvoedtaken zijn volbracht. Maar Miranda is boos. Ze verwijt Johan dat hij er niet is geweest toen de kinderen jonger waren.
Hij was altijd aan het werk. Zij heeft alles opgeofferd voor de kinderen en heeft altijd voor hen klaar gestaan. En ze is boos dat Johan zo vaak de afwezige was, fysiek en emotioneel. Ze eist erkenning voor haar pijn, maar dit kan Johan niet geven. In zijn beleving hebben ze samen voor deze verdeling gekozen en heeft hij alles gegeven wat er van hem verwacht werd.

Veel relaties lopen stuk op precies deze strijd. De strijd om erkenning. In alle gevallen (die ik heb meegemaakt) heeft de vrouw in de relatie een stuk bewustwording meegemaakt. Ze heeft nadat de opvoeding er (grotendeels) op zit ontdekt dat ze alles heeft gegeven en dat ze veel van haar eigen wensen en behoeften jarenlang heeft genegeerd.
Dit kan behoorlijk pijn doen om te ontdekken. Ze heeft zoveel opgegeven en gemist. Tegelijk ziet ze haar man in een glansrijke carrière. Hij heeft meer ruimte gekregen en genomen voor zijn persoonlijk belang. En daar is ze enorm kwaad om. Een oneerlijk verwijt.

Waarom noem ik dit oneerlijk? Is dat omdat ik coach voor mannen ben? Trek ik hier partij? Nee, dat is niet het punt. Niet eens relevant. Want in andere varianten kunnen de rollen ook omgedraaid zijn en verwijt manlief de vrouw dat zij teveel ruimte inneemt.

Het is oneerlijk omdat in een relatie altijd twee mensen de richting bepalen. Als de een meer ruimte inneemt dan de ander, dan geeft een van beiden ook teveel ruimte. Iemand kan niet zomaar ruimte innemen, daar is altijd een andere partij voor nodig die dit accepteert.

Wanneer binnen een relatie 20 jaar lang is geaccepteerd dat de man vooral met zijn werk bezig is en minder actief betrokken is bij de kinderen en de opvoeding, kun je achteraf natuurlijk moeilijk gaan klagen. Daarin dragen beiden een even grote verantwoordelijkheid. Boos naar de man wijzen als oorzaak van jouw tekorten en verlies is dus oneerlijk. Je hebt daar als vrouw een even grote rol in gespeeld.

Wat veel krachtiger en meer samenbindend werkt is zonder verwijt praten over jouw pijn en verlies. Wanneer de vrouw door een bewustwordingsproces is gegaan, maar haar man nog niet, kan dit in eerste instantie niet helemaal landen. Hij heeft tijd nodig om te begrijpen waar jouw pijn ligt. Dit komt omdat hij zich nog niet bewust is geworden van wat er nou precies mis is gegaan. Geef hem hiervoor de tijd, wederom zonder ondertoon van verwijt. Communiceer over wat je behoeften zijn. En neem vooral zelf de verantwoordelijkheid om die behoeften te realiseren in je leven. Dit is niet zijn taak.

Als je als man in deze positie zit, raad ik je aan om dit heel serieus te nemen. Negeer je deze pijn van je partner en hoop je dat het wel weer over gaat? Dan zit je op een dood spoor. Neem de tijd om te luisteren en geef erkenning voor haar pijn. Maar trek niet het boetekleed aan voor het hele verhaal. Een gedeelde verantwoordelijkheid accepteren is de enige reële richting. Anders ga je een oneerlijk verwijt koesteren richting jezelf.

Als beide partijen erkennen dat ze een even grote verantwoordelijkheid dragen voor hoe de taakverdeling is geweest rondom werk, huishouden, opvoeding, etc., dan is er kans op herstel en voor een herverdeling van de ruimte. Een pittig, maar tegelijk heel mooi proces waarin uiteindelijk beide partners meer tot hun recht kunnen komen. Dus hup, aan de slag jullie. Heel veel succes!

Ben je nu getriggerd door dit verhaal? Of wil je er eens over door praten? Ik nodig je uit voor een oriënterend gesprek. Laten we eens kennis maken en vertel me maar hoe het bij jullie gaat. Slaap je al op de bank? Of heb je regelmatig lastige gesprekken over dit thema en wil je voorkomen dat je op de bank eindigt of erger? Ik kan je helpen om een gezonde positie in te nemen wanneer dit bij jou thuis speelt. Maak HIER een afspraak.

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN