EEN ECHTE MAN MAG NIET FALEN

een man mag niet falen

“Ja, maar dat voelt als falen!”. De afgelopen weken heb ik dit meerdere keren gehoord van mannen die voor een drastische keuze stonden in hun carrière. Stoppen voelt als falen! Het water staat hen aan de lippen. Last van het hart, slecht slapen, angst en paniekaanvallen. Alles in hun systeem geeft aan dat het kneiter ongezond is waar ze mee bezig zijn. En toch… Stoppen voelt als falen.

Alle tekenen van een aanstaande burn-out zijn overduidelijk zichtbaar. Misschien toch liever een burn-out dan opgeven. Want een echte man mag niet falen. Maar wie zich een burn-out heeft gewerkt, behoudt misschien nog enigszins zijn aanzien. Een burn-out als goed excuus om vrij te komen van je eindeloze stroom van e-mails, telefoontjes en problemen die jij op moet lossen. Graag bied ik je in deze blog een alternatief voor de burn-out.

Misschien gaat dit wel over jou. Het grootste probleem is dat je de regie kwijt bent over je eigen leven. De drukte en stress van je baan bepalen je gevoel, je gedachten en belemmeren je vrije keuze. Je wilt niet falen, maar in wiens ogen? In de meeste gevallen wil je vooral niet af gaan voor de mensen die in jouw beleving kritisch mee kijken. Die ene collega die altijd zo minachtend praat over mensen die hun grenzen aangeven. Je vader of moeder die het niet zouden begrijpen als je stopt met een baan die goed verdient. Je partner die jou als een rots in de branding ziet en het moeilijk kan verteren dat jij ook niet alles aan kan.

Al deze mensen bepalen jouw keuze en jij volgt braaf en kiest niet voor jezelf. Als we het dan toch hebben over een echte man… Laat die zich leiden door mogelijke veroordeling van anderen? Is die bang voor die ene collega of zijn eigen moeder? Of pakt hij zelf de regie terug over zijn leven?
Als je doorgaat tot je een burn-out hebt, geef je de regie volledig uit handen. Dan gaat jouw lijf in samenspraak met je bedrijfsarts jouw leven bepalen. Je batterij is op zijn best halfvol en opladen duurt eindeloos. De vraag is of dat echt is wat je wilt.

Hoe pak je vanuit jouw positie je regie terug? Zorg dat je tijd vrij maakt. Dat je kunt nadenken over je toekomst. Wat moet er veranderen en wat is daar voor nodig? En het belangrijkste: MAAK KEUZES. Stop met hopen op ‘iets’ zonder zelf duidelijke keuzes te maken. Neem besluiten en begin er meteen naar te handelen. Van uitstel komt afstel en die tijd en ruimte heb je niet meer. Pak zo de regie terug en voorkom dat je die helemaal kwijt raakt door een burn-out.

Wil je jezelf hierin een stok achter de deur geven, of wil je iemand die je hierin onpartijdig kan helpen? Ik help je om de situatie plat te slaan en terug te brengen tot de essentie van de keuzes die je te maken hebt. Daarnaast ondersteun ik jou om het echt om te zetten in acties. Ik laat je zelf kiezen en adviseer je niet wat je moet doen, maar ik help je wel om zelf te kiezen. Zo help ik jou om de regie weer terug te pakken! maak HIER een afspraak om er samen over te sparren. Succes!

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN