DRIE GEVAARLIJKE PATRONEN BIJ MANNEN TUSSEN DE 35 EN 55

Coaching mid-life crisis

Het is een gewone doordeweekse dinsdag en ineens hoor je vanuit je woonkamer EEN KABAAL!! Horen en zien vergaat je. Je snelt naar het raam en kijkt wat er aan de hand is. Daar zit een of andere debiel op een motor. Hij doet overduidelijk zijn best om er zoveel mogelijk decibel uit te persen. Hij staat stil op de stoep en draait als een malle aan de gashendel.
Dan doet de bestuurder zijn helm af en wat denk je? Het is gewoon de buurman! Jouw doodnormale buurman heeft ineens een lawaaierige motor en kijkt met een grijns van oor tot oor richting jou. Meteen daarna zet hij zijn helm weer op en gaat er met een noodgang vandoor.

Er zijn drie gevaarlijke patronen die zich kunnen ontwikkelen bij mannen tussen de 35 en 55 jaar. Als jij in die levensfase zit is de kans groot dat je er een herkent bij jezelf of anderen. Het op tijd herkennen van deze patronen is van levensbelang, want ze hebben een gigantische invloed op het verdere verloop van jouw leven. Dus zonder verder gedoe, dit zijn ze:

1. Compenseren
Deze man is vaak succesvol in zijn carrière, heeft een gezin met niet meer al te jonge kinderen. In feite heeft hij alles bereikt wat hij wilde, maar toch mist hij iets. Hij zoekt compensatie in de vorm van (extreme) hobby’s, een motor, een gave boot, of een affaire. Ook kan hij ineens heel fanatiek gaan sporten om zich (weer) man te voelen. Helaas komt dat knagende, lege gevoel altijd weer terug en begint de zoektocht naar de volgende compensatie.

2. Aanpassen
De minst opvallende van de drie. De man die zich aanpast besteedt juist weinig geld en tijd aan zichzelf. Hij is vooral bezig om het anderen naar de zin te maken. Als je hem vraagt waar hij nou van droomt, weet hij het niet, of geeft aan daar toch geen tijd voor te hebben. Hij blijft altijd vriendelijk en geeft onbegrensd op zijn werk en thuis aan zijn vrouw en kinderen. De zeldzame stille momenten kunnen dan lastig zijn. Is dit nu alles?

3. Afsluiten
Dit is de minst vrolijke van de drie. Vaak worstelt hij zich wat moeizaam door de jaren met jonge kinderen. Hij is vaak hard aan het werk, neemt het (te) serieus. Zijn glimlachen worden de laatste tijd steeds zeldzamer, evenals zijn woorden. Zijn vrouw doet doorgaans haar best om tot hem door te dringen, maar hoe harder zij trekt, hoe verder hij zich afsluit. De veiligheid van de stilte is tegelijk zijn gevangenis. Hoe komt hij hier weer uit?

Alle drie patronen zijn bedoeld om op korte termijn genot te ervaren of pijn/moeilijkheden uit de weg te gaan. Op korte termijn werkt dit ook, maar helaas betaal je op de lange termijn een hoge prijs. Het kost je geld, tijd, energie. Maar ook echt contact, echt genieten en echte verbinding. Het kan je je gezondheid, relaties en in extreme gevallen je leven kosten.

Herken jij jezelf in een van deze patronen en wil je hier uit komen? Neem dan HIER contact op. Of stuur een berichtje op Linkedin of via +31 6 1245 1915.  Ik luister zonder oordeel naar je verhaal en help je om uit je patroon te breken. Tot snel!