DIT IS WAAROM MANNEN NIET PRATEN OVER HUN MISBRUIKERVARING

misbruik bij mannen

Iedereen kent meerdere mannen die misbruikt zijn. Ongeveer 10% van alle mannen in Nederland is misbruikt. Je kunt je dit haast niet voorstellen als je naar jouw vrienden- en kennissenkring kijkt. Toch is het zo.
Maar waarom hoor je hier bijna nooit iets van? Waarom wordt er nauwelijks over gepraat? Hoe komt het dat iedereen zijn mond lijkt te houden? In deze blog geef ik een aantal redenen waarom mannen hier niet over praten. En het is niet helemaal wat je denkt!

1. Niet aan willen denken, wegstoppen
De vreselijke ervaringen van iemand die misbruikt is, worden vaak weggestopt. Het is onverdraaglijk om te denken aan wat er is gebeurd en de persoon in kwestie verstopt het door er niet aan te denken en er niet over te praten. Dit werkt tijdelijk prima, vooral als je erg druk bent met werk, en gezin. Maar er komt een moment dat de weggestopte beelden weer terug komen en je leven beginnen te ondermijnen. Wegstoppen is een tijdelijke strategie.

2. Schaamte
Mannen willen niet gezien worden als slachtoffer. Ze willen niet dat anderen weten welke dingen zij hebben moeten doen en ondergaan. Vaak hebben ze zelf een gezin en kinderen en willen niet dat zij weten dat hun man en papa deze dingen heeft meegemaakt. Het idee dat andere mannen weten dat ze misbruikt zijn, geeft hen een diep gevoel van schaamte.
In de praktijk zal je van de juiste mensen juist erg veel respect en waardering krijgen. Tegelijk kan het zijn dat andere contacten niet bestand blijken tegen de waarheid.

3. Schuldgevoel
In bepaalde gevallen voelen mannen zich schuldig. Omdat ze ook bepaald genot hebben ervaren tijdens het misbruik denken ze dat ze medeschuldig zijn. Dit is hen vaak door de dader aangepraat. Ze denken dat ze er zelf voor gekozen hebben en het hebben toegelaten.
Dit is echter een vette leugen, want een ouder kind of volwassene mag deze dingen nooit met een kind doen. Daar ligt nul schuld bij het slachtoffer.

4. Angst
Slachtoffers worden vaak ernstig bedreigd door de daders. Ze worden doodsbang gemaakt dat als ze iets vertellen, er iets ergs met hen of hun naasten zal gebeuren. De dader zegt vaak ook dat het slachtoffer niet geloofd zal worden en misschien zelfs gestraft als hij erover vertelt. Het kan ook beangstigend zijn dat je geen controle hebt over wat er gaat gebeuren nadat je het verteld hebt. Komen er rechtszaken, rotgesprekken, heftige confrontaties, etc.?
Dit is geen rare gedachte, de eerste periode nadat je over misbruik vertelt kan heel heftig zijn, maar meestal is het vooral een enorme opluchting.

5. Becherming van anderen
Wat slachtoffers van misbruik vaak niet willen is dat anderen ook beschadigd raken door wat zij hebben meegemaakt. Ze zijn bang dat families kapot gaan, vriendschappen sneuvelen en hele levens overhoop worden gehaald als zij vertellen wat er gebeurd is. Als jij die buurman, oom of je eigen vader namelijk ontmaskert, zal dit ook voor zijn eventuele vrouw en kinderen grote gevolgen hebben. Die wil je niet aandoen dat ze ineens de zoon/dochter, partner, van een misbruiker of pedofiel zijn.
De vraag is of het jouw verantwoordelijkheid is, of die van de dader. Daarbij gaat het stil houden heel vaak ten koste van je eigen gezin, vriendschappen en levensvreugde. Wie bescherm je nu echt?

Misschien ben jij wel een man die misbruik heeft meegemaakt. Is dit het grote geheim dat je al zo lang met je mee draagt. Je merkt dat je er steeds meer last van krijgt, maar je kunt er geen kant mee op. Of je hebt fysieke en mentale klachten ontwikkeld die je niet kunt plaatsen, maar die mogelijk een link hebben met jouw misbruikervaring.
Dan wil ik je aanmoedigen om iemand in vertrouwen te nemen en erover te praten. Dit is de eerste stap naar herstel. Vindt je het een brug te ver om er met een bekende over te praten, dan kun je ook bij een professional terecht. Dit kan je huisarts zijn, een psycholoog of een therapeut.
Een geweldige organisatie die je gratis hulp biedt als je te maken hebt gehad met ongewenste seksuele ervaringen is Centrum Seksueel Geweld.
Uiteraard mag je ook contact met mij opnemen om te bespreken wat je hebt meegemaakt.

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN