de vos in het kippenhok

Daar zat ik dan, op een steen in “the middle of nowhere”. Ik zat al een uur in een smeulend vuurtje te staren en naast mij stond mijn tentje op een van de weinige platte en rechte stukjes ondergrond. Even verderop stond nog zo’n tentje waarin een goede vriend nog lag te snurken.

Ik liep naar de rivier om water te halen voor de koffie en het ontbijt. Daar zag ik aan de overkant van het rivierdal een grazende eland met een kalf. Zover ik keek alleen maar wildernis, heerlijk de dag was weer begonnen!

Dit is maar een klein moment uit een onvergetelijke trip naar Zweden. Naar een gigantisch groot en ruig natuurgebied, waar geen wegen en paden te vinden zijn en waar je dagenlang doorheen loopt zonder mensen te ontmoeten. Negen dagen heb ik daar gehiked, wild gekampeerd en gevist samen met een vriend.

Tijdens deze trip kwam ik langzaam tot rust en meer in het moment. Waar ik de eerste dag nog geen 5 minuten op een steen kon zitten zonder een zere kont te krijgen, hield ik dit in de laatste dagen zonder problemen een uur vol. Ik heb veel waardevolle inzichten gekregen over wat ik nodig heb om me krachtig en energiek te voelen. Welke omstandigheden mij helpen om scherp en gefocust te zijn. Ik kwam even los van mijn gehaaste en drukke bestaan.

Wat ik ontdekte:

  • Ik heb geen luxe nodig om me comfortabel te voelen.
  • Door alleen natuurlijke prikkels, komt mijn geest tot rust en is tegelijk helder en scherp.
  • Mijn fysieke grenzen zijn vooral mentale grenzen.
  • In een omgeving waar ik bijna niks heb, voel ik me juist rijk.

Het gekke is dat deze bevindingen wel haaks lijken te staan op wat me wordt geleerd in het dagelijks leven. Hoewel we leven in een tijd van ongekende overvloed, heerst er nog een schaarste mentaliteit: we lijken op een vos in een kippenhok.

Een vos zal in de natuur maar zelden een overvloed aan voedsel vinden en heeft daarom geleerd te pakken wat hij pakken kan. Hij weet immers niet wanneer zijn volgende maaltijd zal zijn. Als hij in een kippenhok terecht komt waar wel een overvloed is aan voedsel, kan hij daarom niet anders dan alle kippen doodbijten.

Wij waren als mensen ooit net als de vos niet zeker van ons voedsel en daar is onze psychologie en lichaam ook op ingesteld. Dit maakt bijvoorbeeld dat we, ook als het niet nodig is, zin hebben in calorierijk eten.

We hebben nu echter zelden of nooit onzekerheid over voedsel of bezit. We hebben toegang tot een bijna onbegrensde hoeveelheid voedsel en spullen. Daarmee zitten we “in het kippenhok” van overvloed en toch zoeken we naar meer genot, comfort, prikkels en bezit. We zijn geworden als die vos die van geen ophouden meer weet en als een gek om zich heen hapt.


Nog lekkerder uit eten (met Insta foto), nog verder op vakantie(met GoPro), een nog mooiere auto en een nog grotere tv met de aller felste kleuren!

Het enorme nadeel hiervan, is dat het zoeken naar genot, comfort, prikkels en bezit ons niet gelukkiger en gezonder maken. In tegendeel, het zoeken naar meer van deze zaken staat geluk en gezondheid zelfs in de weg.

We zijn massaal overprikkeld, moe en gestrest. We hebben weinig tijd en veel te doen. Ons hoofd kunnen we niet meer uit zetten en we missen het gevoel van echte verbinding. Welvaartsziekten als overgewicht en diabetes type 2, zijn een epidemie. Luxe en comfort verliezen daarmee heel snel hun waarde als je er teveel van hebt.

Wat geen waarde verliest en alleen maar waardevoller wordt is het hebben van rust en tijd. Het ervaren van echte verbinding en contact. Goed slapen, gezondheid en genieten van de kleine dingen. Deze zaken zijn niet te koop en kun je niet bereiken via het schermpje van je telefoon. Daarom daag ik je uit om het eens om te draaien:

  • In plaats van zoeken naar meer genot, eens een weekje sober te leven.
  • Niet zoeken naar meer prikkels, maar een weekend zonder beeldschermen.
  • In plaats van zoeken naar comfort, je grens te verleggen.
  • Niet bezig zijn met meer bezit, maar iets weggeven aan iemand die weinig heeft.

Wil jij ook meer rust, tijd, energie en verbinding? Dit kan best een taai proces zijn, want diep van binnen zit die vos die wil blijven happen. Ik kan jou daarbij helpen door middel van coaching. Ik help je om te ontdekken welke keuzes je wilt maken om hiermee aan de slag te gaan, zodat je dit ook echt gaat bereiken. Wacht niet, maar neem meteen contact op.