de man als redder

Daar zat hij op een bankje in het park. Biertje in de hand en nog een paar in een plastic zak op de grond. Hij groette me vriendelijk, maar zijn ogen spraken van eenzaamheid en wanhoop. Ik kon het niet laten om een gesprekje aan te knopen. Hij genoot duidelijk van de aandacht en ik voelde me goed dat ik deze arme ziel iets van mijn tijd kon geven.

Al snel kwam de vraag of ik hem misschien kon helpen om los te komen uit zijn uitzichtloze bestaan. Hij wilde loskomen van zijn verslavingen en had iemand nodig die hem naar de afkickkliniek kon helpen. Een schop onder zijn hol vroeg hij en praktische hulp met administratie en vervoer. Zonder er al teveel over na te denken beloofde ik hem mijn ondersteuning. Zonder het te merken werd ik een redder.

Helaas gebeurde wat er daarna meestal gebeurt. Hij ging inderdaad naar een afkickkliniek met mijn hulp. Maar daar ging hij al snel weer gebruiken en kwam vlak voordat hij een appartement zou krijgen weer op straat te staan. De vragen om hulp bleven komen, maar ik kon er niet meer aan voldoen. Daarop volgde een verwijt naar mij toe en daarna stilte. Ik voelde me rot en had in mijn ogen gefaald. Ik werd zelf het slachtoffer van mijn reddersrol en van de aanklagersrol van deze man met zijn verslavingen.

De reddersrol is heel verleidelijk, zeker voor mannen. Oplossingsgericht als zij doorgaans zijn willen ze de problemen die ze zien graag meteen aanpakken. Ook als het helemaal niet hun verantwoordelijkheid is. In eerste instantie oogsten ze als man en redder een hoop waardering. En dat voelt goed. Maar uiteindelijk is het een uitputtende rol die steeds minder waardering oogst. En na verloop van tijd ben jij als man zelf het slachtoffer en wordt iemand anders jouw aanklager.

Deze dynamiek wordt de dramadriehoek genoemd. De dynamiek tussen het slachtoffer, de redder en de aanklager. Wanneer er in interacties tussen mensen drama is (boosheid, verwijten, frustraties, onbegrip) dan is er 9 van de 10 keer een dramadriehoek te herkennen. Dit gebeurt op het werk, gezin en in (liefdes)relaties.

Deze dynamiek levert eigenlijk nooit iets op en het is dan ook de kunst om er uit te stappen. Maar voordat je dat kunt doen moet je hem wel eerst herkennen in je eigen leven. Ben jij als man een redder? Dit kun je herkennen aan de volgende gedachten en uitspraken van jezelf:

Op het werk:

– Als ik mijn collega niet herinner aan zijn taak, gaat hij het zeker laten liggen en moet ik later alsnog de brokken opruimen.


– Ik doe het liever zelf, dan gebeurt het tenminste snel en goed.


– Collega X heeft het zwaar, als ik hem niet ondersteun stort hij nog een keer in.

Thuis:

– Als ik mijn zoon niet overhoor, haalt hij zeker een onvoldoende.


– Ik ben de hele tijd politieagentje aan het spelen!


– Ik wil niet dat ze zich gaan vervelen, dus maak ik een plan.

In de relatie:

– Waarom pak je het niet zo aan? Dit is een goede oplossing voor je probleem.


– Nee, zeg maar wat jij wilt doen dit weekend.


– Laat mij dit maar even doen, dat gaat veel sneller.

Je wordt al een beetje moe als je de uitspraken hier boven leest. Maar het is nog veel vermoeiender om zo dag in dat uit te moeten leven. Je geeft veel, maar krijgt er meestal weinig waardering voor terug. Het voelt alsof je wel moet, omdat het anders allemaal mis gaat. Je bent stelselmatig bezig om verantwoordelijkheden van anderen over te nemen.

Tijd om daar mee te kappen!

Maar hoe dan? Door alleen dat te doen waar jij zelf verantwoordelijk voor bent en als het mis gaat bij de ander, gewoon mis laten gaan. Heel lastig, maar je zult zien dat het meestal helemaal niet mis gaat. De ander redt zich zonder jouw reddersrol eigenlijk prima. Jouw zoon haalt uiteindelijk heus wel een diploma en anders maar niet. Je vrouw komt er echt wel uit met dat conflict op het werk. Je collega die niet functioneert wordt vanzelf ontslagen en dan krijg je een collega daarvoor terug die wel zijn verantwoordelijkheid neemt!

Vind je dit een lastige opgave? Weet je niet meer precies waar de grenzen liggen van jouw verantwoordelijkheid als werkgever, werknemer, vader of man? Dan helpt coaching je enorm daarbij. Als COACH stel ik je vragen die jou zelf tot inzicht brengen. Maar ik red je niet! Je zult uiteindelijk zelf aan de slag moeten met wat je tijdens de coaching ontdekt. Als je dat daadwerkelijk gaat doen kun je uit die reddersrol stappen. Een heerlijke stap die rust en ontspanning brengt en die uiteindelijk al je relaties zal verbeteren. Succes!

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN