corona stress

Corona, corona, corona. Zo, voel je je hartslag al versnellen? Krijg je het al benauwd? Je wordt de hele dag geconfronteerd met allerlei verontrustend nieuws. Elke dag cijfers over besmettingen, stijgingen, IC-bedden, etc. En vandaag, 14 december, kregen we te horen dat we voor 5 hele weken in lockdown gaan.

In mijn app, krijg ik van allerlei kanten verontruste berichten binnen. Vrienden en familie, ze zijn boos, verdrietig en onzeker. Dit betekent nogal wat! Alle vakantieplannen kun je wel door de plee spoelen en alle hoop dat het de goede kant op ging en dat we binnenkort misschien wel weer lekker uit eten konden of een leuk feestje geven, weer keihard de grond in geboord.

Je kunt hierdoor een hoop stress krijgen. Er komt zoveel op je af en je vrijheid wordt alweer beperkt. Je maakt je zorgen over de economie, en of het ooit weer normaal wordt. Grote kans dat je daardoor minder lekker in je vel zit. Dit noem ik coronastress.

Coronastress is een vervelend iets. Door dingen waar jij geen invloed op hebt, staat jouw leven op de kop. Hoe vaak je nu.nl ook refreshed en hoe vaak je ook op Facebook scrollt, je wordt er mee doodgegooid en je kunt er niks aan veranderen. Je ontkomt er niet aan! toch?!

Mogelijk ken je de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid al. De cirkel van betrokkenheid, is alles waar je in je leven mee te maken krijgt. Dat is een enorme cirkel waar van alles in gebeurt, maar je kunt het niet veranderen. Daarnaast is er de cirkel van invloed. Daarin staat alles waar jij invloed op kunt uitoefenen.

Vrijwel alles wat er op je afkomt rondom Corona zit in de cirkel van betrokkenheid, maar bijna niks in de cirkel van invloed. Een virus laat zich niet zo makkelijk sturen als wij willen en hoe onze regering daarmee omgaat ook niet. Wij zijn overgeleverd aan de machten der natuur en de macht van de overheid. Dit kan behoorlijk machteloos maken, vooral als je hierdoor in de knel komt, praktisch, financieel, sociaal, psychisch…

Misschien lig je wel behoorlijk wakker van alles wat er gebeurt. Maar wist je dat dat wel in je cirkel van invloed ligt? Wakker liggen komt namelijk niet door het virus, of de overheid. Dat komt door wat er in je bovenkamer gebeurt met die informatie.

Je hebt misschien weinig invloed op wat er allemaal gebeurt in de wereld om je heen, maar je hebt wel invloed op hoe je daar mee om gaat.

Ik ben als kritisch denker geneigd om me, met een beetje een kwaaie kop, op allerlei alternatieve nieuwssites te storten en bevestiging te zoeken in de reacties onder artikelen die iets roepen waar ik het mee eens ben. Helpt dat? Nee, geen ene fluit.

Daarom besluit ik voor mezelf dat ik de stroom van verontrustende informatie aanzienlijk ga verkleinen. Ik hoef niet op nu.nl te kijken en als ik een paar dagen niet op facebook kijk, loop ik daar niks van op. Hoe nuttig en zinvol en interessant en vernieuwend de filmpjes, blogs en meningen ook zijn die me worden toegestuurd, ik laat ze even lekker links liggen.

En wat ligt er dan voor me? Een leeg canvas van 5 weken waarin van alles mogelijk is. Hoe die weken eruit gaan zien hangt veel meer af van wat ik er mee ga doen, dan van welke maatregel, nieuwsbericht of uitbraak dan ook.

Ik daag je hierbij uit om de komende tijd die twee cirkels voor ogen te houden, en te kiezen om je te focussen op de cirkel van invloed. Niet teveel aandacht te besteden aan alles wat er gezegd en geschreven wordt over corona, maar het lege canvas voor je te zien en te besluiten daar wat moois van te maken. Succes!