DRIE BRONNEN VAN IRRITATIE VOOR EEN MAN

Daar zaten we dan. In Noorwegen, in de zeikende regen, in een lekkende tent. De kids onrustig en verveeld doordat we geen kant op konden. Alle spullen werden nat inclusief de bedden en kleding. Om er wat aan te doen moesten we in de regen met plastic zeiltjes in de weer die allemaal net te klein waren om de tent mee af te dekken.
Geïrriteerd? Ja, echt wel! Ik was echt niet meer de vriendelijkste op dat moment! Ik was kortaf en moest even niet worden tegen gesproken. “Nu allemaal even doen wat ik zeg aub!” De lekkende tent was letterlijk en figuurlijk de druppel geworden. Mijn irritatie had namelijk een andere oorzaak. In deze blog vertel ik over deze oorzaak en nog 2 andere bronnen van irritatie, in het bijzonder bij mannen.

Irritatie is een gevaarlijk iets. Je bent niet agressief en scheldt je vrouw en kinderen niet verrot, maar je houdt het beheerst. Het is een vorm van beheerste agressie en boosheid. Irritatie blijft vaak erg lang vlak onder de oppervlakte hangen en kan ineens boven komen, schijnbaar zonder aanwijsbare reden. Je krijgt er als het ware geen gele of rode kaart voor, maar het bederft wel het spel. Wie lang doorloopt met irritatie, verliest uiteindelijk zijn relaties, omdat het niet meer prettig is om bij zo iemand in de buurt te zijn. Daarom beschrijf ik 3 bronnen van irritatie, zodat je er wat aan kunt doen voordat het te laat is.

1. Werk dat je ongelukkig maakt. 
Wanneer je baan eigenlijk niet bij je past, maar je blijft er toch zitten. Veel mannen blijven uit loyaliteit, onzekerheid of gemakzucht maar zitten in een baan die hen langzaam leeg zuigt. Te veel uren, teveel werkdruk, te weinig betekenis of een nare werksfeer.
Het stemmetje in hun hoofd die zegt dat ze ermee moeten kappen horen ze allang niet meer, want die wordt steevast genegeerd. Al hun mentale reserves worden opgevreten door hun werk. Toch houden ze de schijn op het werk nog aardig op. Als ze dan thuis komen en hun vrouw of kinderen doen ook maar iets dat niet prettig is, krijgen zij de geïrriteerde man te zien. In ernstige gevallen kan dit overgaan in voortdurend cynisme.

2. Relatieproblemen die worden genegeerd. 
Omdat veel mannen niet weten hoe ze relatieproblemen moeten aanpakken, besluiten ze om het maar te negeren. Er zijn ergernissen en frustraties, maar die worden weggestopt omdat het te moeilijk of eng is om daar wat aan te doen. Misschien is de communicatie slecht, ontbreekt intimiteit of ben je het niet met elkaar eens over de opvoedstijl of hoe er keuzes worden gemaakt. De stress van deze ergernissen en frustraties bouwen zich daardoor op in je systeem en dit zorgt ervoor dat je geïrriteerd raakt.

3. Overprikkeling.
Even terug naar het tent-incident. Wat maakte nu dat ik zo geïrriteerd raakte? Ja de situatie was vrij vervelend, maar normaal gesproken zou ik toch veel relaxter kunnen blijven. Dit heeft te maken met de laatste reden van irritatie; overprikkeling.
Voor de vakantie naar Noorwegen waren we 2 weken in Nederland (We wonen al sinds aug 2022 in Zweden). Terug in de drukte en elke dag afspraken met vrienden en familie. Hoe gezellig ook, het geeft voor mij veel teveel prikkels. Ik heb regelmatig tijd alleen nodig om op te laden en prikkels te verwerken. Krijg ik dat onvoldoende, dan raak ik geïrriteerd.
Veel mannen hebben te weinig tijd om alleen te zijn en echt even rust te ervaren. Hierdoor raken ze overprikkeld en dit geeft een sterk gevoel van irritatie. Alles wat je vrouw en kinderen doen kan dan als teveel en irritant aanvoelen. Overprikkeling is een veel voorkomende en weinig onderkende bron van irritatie.

Ben jij regelmatig geïrriteerd? Dit is iets wat je niet moet negeren. Het is een teken dat er iets in je leven niet in balans is. Ermee door blijven lopen maakt je relaties kapot en dat is iets wat je vast niet wilt.
Als coach help ik jou de bron van je irritatie te ontdekken en aan te pakken! Maak HIER een vrijblijvende afspraak om te bespreken hoe dit eruit ziet en wat het jou kan opleveren.

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN