BESTE MAN, TIJD OM JE BATTERIJ OP TE
LADEN!

Waar ik dus echt compleet van leegloop zijn grote groepen mensen. Drukte, winkelstraten, pretparken, festivals en zwembaden. Als ik een dag in zo’n omgeving moet vertoeven voel ik me leeg, gesloopt en gefrustreerd. Waar ik van oplaad heb ik gelukkig ook helder. In de natuur zijn, in de rust, vissen of een mooie wandel- of fietstocht. Helemaal niet sexy en voor sommigen in mijn omgeving onbegrijpelijk. Wat is er nou leuk aan de hele dag vissen? In je eentje!? Geen idee, maar ik laad ervan op. Ik ben gestopt met afvragen waarom.

Dit heeft in het begin van mijn huwelijk wel eens tot spanningen geleid. Ik had namelijk vrijwel nooit zin om met vrouw en kids naar eerder genoemde drukke omgevingen te gaan. Ik had eerder de neiging om mezelf terug te trekken. Vooral als ik een lastige tijd had op mijn werk, wilde ik daarna vooral niet met de hele familie in een schreeuwerige speeltuin vertoeven met nog honderd andere kinderen. Mijn vrouw zag dit toen vaak als afwijzing richting het gezin en ik baalde dat ik niet net als “normale” vaders genoot van dit soort activiteiten met de familie. Ik begreep mezelf niet en we begrepen elkaar ook niet echt.

Veel mannen(en vrouwen) vinden dit een lastig thema. Hoe laad ik mijn batterij weer op? Waar krijg ik nieuwe energie van en waar lekt mijn energie juist door weg? Hier zicht op krijgen is essentieel om gezond te kunnen blijven functioneren. Grof gezegd kun je het opdelen in 4 soorten energiegevers (deze indeling heb ik ‘as we speak’ zelf verzonnen, dus misschien is het wel volslagen lariekoek). ‘Samen’ of ‘alleen’ en ‘actief’ of ‘passief’. Dit maakt de volgende combinaties: samen-actief, samen-passief, alleen-actief, alleen-passief. In concrete voorbeelden respectievelijk teamsporten, samen film kijken, alleen klussen, alleen met de e-reader op de bank.

Als je wèl helder hebt waar jouw batterij van oplaad, kan het nog moeilijk zijn om dit te accepteren. Vooral wanneer je moet constateren dat je vooral in het alleen-zijn opladen. De omgeving kan hier soms afwijzend op reageren. Ze betrekken het op zichzelf als afwijzing en dit geeft een schuldgevoel bij jou als man. Dit kan ertoe leiden dat je niet kunt accepteren waar jouw batterij van oplaad. Zolang je nog niet geaccepteerd hebt hoe je qua energiehuishouding in elkaar zit, ben je gedoemd jezelf hierin te verwaarlozen.

Het gevolg kan zijn dat je daardoor je eigen behoefte aan alleen-tijd niet voldoende prioriteit geeft en leegloopt. Dit leidt weer tot moeheid, irritatie, afstandelijkheid richting partner/kids en een algeheel gevoel van moedeloosheid. Hier uit komen is lastig, want je hebt immers al niet zoveel energie om een dergelijke worsteling met jezelf en omgeving aan te gaan.

Als je je in deze situatie bevindt, dan heb je drie dingen te doen. Verhelderen, communiceren, kiezen. Maak voor jezelf helder hoe het werkt bij jou. Breng onder woorden waar jij van oplaad (en leegloopt) en zie dat in alle oprechtheid aan. Communiceer vervolgens met de mensen in je omgeving wat je hierin ontdekt hebt en wat jij nodig hebt. Maak vervolgens keuzes over wat je wel en niet doet.

Makkelijker gezegd dan gedaan? Misschien mag ik je dan helpen om deze uitdaging te overwinnen. Als ‘ervaringsdeskundige’ op dit gebied heb ik geen oordeel over waar jij wel of geen energie van krijgt. Ik help je om dit voor jezelf helemaal scherp te krijgen en hoe je dit met je omgeving kunt oppakken. Mijn doel is dat jij je energie weer terugkrijgt en de verbinding met de mensen om je heen versterkt.

Inmiddels weten mijn vrouw en ik precies wat we aan elkaar hebben op dit gebied. We hebben leren respecteren waar de ander van oplaad en hebben daarmee ook oog voor elkaars behoeften. Een hele prettige balans die ons helpt om voldoende energie te hebben en een fijne verbinding met elkaar. Dat gun ik jou ook en daarom help ik je er graag bij! Wil je dit? Neem dan meteen CONTACT op!

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN