IN 3 STAPPEN POSITIEVER DENKEN OVER JEZELF! AFREKENEN MET BELEMMERENDE OVERTUIGINGEN.

belemmerende overtuigingen

Als je al van alles hebt geprobeerd om je gelukkiger te voelen, maar niets lijkt op lange termijn te werken, dan is deze blog voor jou! Misschien heb je al een heleboel banen gehad of relaties, maar na verloop van tijd liep je toch weer vast en ging je op zoek naar de volgende. Je hebt zelfs loopbaanbegeleiding gehad, cursussen, coaching en training gevolgd, maar je voelt je nog steeds niet happy. Je hoopt telkens die ene baan of relatie te vinden die het helemaal is voor jou, maar elke keer raak je weer teleurgesteld. Diep van binnen ben je ervan overtuigd dat je als mens niet deugt, niet voldoet en je bent ontevreden over jezelf en je prestaties.

Veel van ons gevoel wordt bepaald door onze eigen gedachten. En daar zit vaak ook de kern van onze problemen. De situatie zelf maakt een mens meestal niet ongelukkig, maar hoe hij erover denkt. Ook hoe we over ons zelf denken bepaalt in grote mate ons niveau van welzijn. Als je negatief denkt over jezelf is het onmogelijk gelukkig te zijn. Wel in oppervlakkige zin, op piekmomenten (daarom ook een grotere kans op verslaving bij mensen die negatief over zichzelf denken), maar niet duurzaam. In deze blog geef ik je 3 praktische en uitvoerbare stappen om positiever over jezelf te gaan denken!


Als je deze 3 stappen uitvoert, ga je anders denken. Als je anders gaat denken, ga je je anders voelen. Als je anders voelt en denkt, ga je je anders gedragen. En als je je anders gaat gedragen, krijg je andere resultaten in je leven. Dan is de cirkel rond en heb je het oude patroon doorbroken!


1. Identificeer je belemmerende overtuigingen.
We slaan even de oorzaak van je negatieve overtuigingen over. Dat is voor een andere blog. We gaan meteen aan de slag met de oplossing. Maak een lijst met alle negatieve overtuigingen die je hebt over jezelf. Neem hier goed de tijd voor, want er zijn er vaak veel meer dan je in eerste instantie te binnen schieten. Heb je hierbij een zetje nodig? HIER kun je een lijst vinden met voorbeelden van negatieve overtuigingen. Kies alle overtuigingen uit die jij hebt over jezelf en noteer deze in een document of papier.

2. Vertaal je overtuigingen naar een positieve variant.
In deze stap ga je een vertaling maken van je negatieve overtuigingen naar een positieve variant. Het is belangrijk om hierbij niet zomaar wat op te schrijven, maar te zoeken naar wat waar is en positief. Een voorbeeld: “Ik ben niet zo’n prater in de groep”. Dit kan bijvoorbeeld worden: “Ik lever graag een weloverwogen bijdrage in een groep.” Maar je kan het ook vertalen naar “ik communiceer graag in een 1 op 1 situatie”. Op deze manier zet je tegenover elke belemmerende overtuiging een positieve waarheid.

3. Prent jezelf de nieuwe overtuigingen in tot ze eigen worden.
Om je deze nieuwe, helpende overtuigingen eigen te maken, heb je tijd nodig. Vind voor jezelf een manier die je helpt om deze overtuigingen dagelijks tot je te nemen, totdat het eigen wordt. Dit kan zijn door ze op je spiegel te plakken of door ze bij de koffie aan jezelf voor te lezen, of via een alarm in je telefoon je eraan te herinneren. Wanneer je belemmerende overtuigingen de kop op steken, ga je bewust je gedachten herformuleren met de door jou zelf geformuleerde positieve overtuiging. Op deze manier maak je je positieve overtuigingen eigen en verdwijnen de belemmerende overtuigingen steeds meer naar de achtergrond. 

Deze drie stappen kun je zelf uitvoeren, maar dit vraagt wel de nodige discipline. Misschien is het effectiever om hier ondersteuning bij te zoeken. Maak HIER een vrijblijvende afspraak om te bespreken hoe dit eruit ziet en wat het jou kan opleveren.

DISCLAIMER: Als je in een depressie zit of je ziet het leven niet meer zitten, dan is deze methode NIET passend en heb je meteen professionele ondersteuning nodig. Ga dan naar je huisarts en vertel wat er speelt. Deze 3 stappen zijn geschikt voor mensen die op zich prima functioneren, maar zich doorgaans niet zo gelukkig voelen en zoekend zijn.

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN