5 TIPS OM UIT JE MIDLIFE CRISIS TE KOMEN

midlife crisis

Je dacht altijd dat je aan een midlifecrisis kon ontsnappen. Jarenlang heb je gelachen om vrienden en collega’s die erdoor werden getroffen, maar nu ben jij zelf aan de beurt. Je zit niet lekker in je vel en denkt na over een motor kopen, een andere baan en/of scheiden.
Hoewel je er nog niet helemaal aan wilt geloven, merk je dat jouw omgeving nu dezelfde grappen over jou maakt als jij eerder over je collega’s deed. Je bevindt je nu in een midlifecrisis.

Een midlifecrisis is geen grap! Het betekent dat je ernstig twijfelt over hoe je leven er op dit moment uitziet en waar het naartoe gaat. Je hebt al van alles geprobeerd om deze onrustige gevoelens te onderdrukken, zoals het kopen van mooie spullen, luxueuze vakanties of het zoeken naar nieuwe prikkels.

Het besef dat alles waar je vroeger voor leefde, je nu geen voldoening meer geeft, is overweldigend. Je weet alleen maar dat je zo niet verder kan en wil, maar verder weet je nog niks. De toekomst lijkt soms een zwart gat.
Als je dit herkent, lees dan nog even door, want in deze blog geef ik je vijf tips om uit je midlifecrisis te komen en weer het gevoel te hebben dat je in de goede richting beweegt. Hier komen ze!

STAP 1: Erkennen van je midlifecrisis. Geef toe aan jezelf dat je er middenin zit. Stop met het zoeken naar excuses voor je gevoelens en gedrag, en accepteer dat het nu is zoals het is. Benoem eerlijk wat je voelt en denkt en zie dit onder ogen.

STAP 2:  Het veranderen van je mindset over je midlifecrisis. Het is niet per definitie een crisis als je het ziet als een noodzakelijke fase om het leven te gaan leiden wat jij werkelijk wilt.
Je kunt dan het woord “crisis” weglaten en het je midlife-fase noemen, een fase om opnieuw richting te bepalen voor de tweede helft van je leven. Dit is belangrijk, nuttig en zelfs een best wel gaaf.

STAP 3: Vertragen. Als je werkelijk richting wilt bepalen, moet je eerst tot stilstand komen. Je bevindt je nu nog in een rijdende trein die hard voortdendert, terwijl je werk, gezin en sociale leven al je energie opslokken. Richting bepalen vanuit deze drukte is erg lastig en zal je waarschijnlijk niet brengen waar je wilt zijn.
Neem de tijd, gun jezelf ruimte om na te denken, creëer vrije tijd om tot rust te komen en overzicht te krijgen. Laat de trein uitrollen, stap uit op het station en bekijk eens rustig de verschillende bestemmingen voordat je weer ergens instapt!

STAP 4: Structuur geven aan je proces. Vanuit de rust die je in stap 3 hebt gecreëerd, breng je structuur aan door op te schrijven wat je denkt en voelt, wat je dromen zijn, wat je wilt loslaten en wat je juist wilt behouden.
Door dit op papier te zetten, krijg je overzicht en kun je je richting beter bepalen. Dat wat in je hoofd rondspookt, krijgt structuur en dat brengt enorme rust en ontspanning in je hele systeem.

STAP 5: Investeren in datgene wat je in de afgelopen jaren bent kwijtgeraakt. Wie in een midlifecrisis belandt, heeft vaak vriendschappen verwaarloosd en sport/hobby’s laten vallen. Ook is er vaak afstand ontstaan tot de meeste relaties in het leven, met name tot de partner.
Het is belangrijk om hierin te investeren, zodat je energie kunt halen uit de relaties en activiteiten die je nodig hebt om de overstap naar de volgende fase van je leven succesvol te maken.

Naast deze vijf tips zijn er nog veel andere dingen die je kunt doen, maar voor nu is dit voldoende. Je kunt hier zelf mee aan de slag gaan, maar als je ondersteuning of hulp nodig hebt, kan ik je daarbij helpen. Als coach spreek ik regelmatig mannen die in een midlifecrisis zitten en help ik ze om de genoemde stappen ook daadwerkelijk uit te voeren. Ik bied een kort en effectief programma aan om te komen tot die nieuwe richting waar je de tweede helft van je leven mee vooruit kunt.

Als je hier hulp bij wilt, maak dan HIER een vrijblijvende afspraak om te bespreken hoe dit eruit ziet en wat het jou kan opleveren.

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN