5 LEUGENS OVER GEZIN EN RELATIE

gezin en relaties

Van de week zat ik met een heel dubbel gevoel achter mijn telefoon. Op het scherm zag ik mijn familie. Ze waren met elkaar uit eten ter ere van het pensioen van mijn vader. Ik was ‘erbij’ via het scherm. Door mijn emigratie kon ik niet fysiek aanwezig zijn.
Mijn moeder, broers en zussen en ikzelf hadden allemaal een kleine speech voor mijn vader. Wat een mooi moment! Hoe gaaf om al mijn broers en zussen met hun partners, samen met mijn ouders daar te zien. Hoe waardevol is een gezin waarin je echt met elkaar verbonden bent, echt van elkaar houdt en waar ondanks alle verschillen harmonie is. Is er iets mooiers te vinden op deze planeet?

Misschien praat ik wel teveel vanuit mijn eigen referentiekader. Misschien zit ik er wel helemaal naast. Maar wat ik zelf zie, en ervaar is dat het klopt. En het kan me dan ook heel boos en verdrietig maken wanneer gedachtengoed wordt verspreid, wat gezinnen kan beschadigen of zelfs definitief kapot maken. Als ik volwassenen spreek, wordt het gezin vaak besproken als een zware last en je partner als iemand die ooit leuk was.
Als ik nu jongeren of jongvolwassenen spreek zijn ze vaak verward over het thema gezin. Ze weten niet wat ze willen of wanneer. Ze hebben geen plan en vinden het vooral eng en iets voor later. Heel treurig. Daarom wil ik hierbij 5 leugens aankaarten die wat mij betreft door de plee gespoeld mogen worden.

1. Volg je hart…
Je hart volgen kan heel goed zijn, maar soms wil je hart dingen waarvan je hoofd prima snapt dat het niet goed is. Als ik naar mijn ouders kijk, denk ik dat ze heel vaak niet hun hart hebben kunnen volgen. Dat ze hun eigen wensen of dromen hebben moeten opofferen voor het gezin. Blind je hart volgen is geen manier om een gezin te hebben en te houden.
Stel dat je verliefd wordt op je collega, is dat geen reden om je gezin meteen achter te laten, ook al zal je hart je misschien wel die kant op sturen. Wie naar de toekomst kijkt, kiest niet alleen met zijn hart, maar ook met zijn hoofd.

2. Voor jullie kinderen is het ook beter als jullie uit elkaar gaan…
Nee, voor je kind is het goed als jullie weer een gezonde relatie krijgen. Waarin je de ander op de eerste plek zet en waar liefde overwint. Dit zal niet altijd mogelijk zijn, dat besef ik heel goed. Maar elke sterke relatie en elk sterk gezin zal ook moeilijke periodes hebben gehad.
Als ik voor mezelf spreek zijn er maanden geweest waarin mijn vrouw en ik elke dag ruzie maakten. Voor onze kinderen was het niet beter geweest als we toen uit elkaar gingen. We hebben samen weer een weg daaruit gevonden, waardoor we nu juist een sterkere verbinding hebben. Ook laten we onze kinderen zien dat een relatie niet eindigt als je ruzie maakt, maar dat je daar samen weer uit kunt komen. Een waardevolle levensles.

3. Je hebt geen partner/gezin nodig om gelukkig te zijn…
Geluk zit in jezelf? Bullshit! Mensen zijn sociale wezens. Het is heel normaal om ongelukkig te zijn als je niemand hebt om van te houden. Laat je vooral niet wijsmaken dat je eerst volmaakt gelukkig moet zijn in je eentje voordat je klaar bent voor een relatie. De doorgeslagen individualiteit wordt optimaal gepromoot. Via de (social)media, BN-ers, en popsterrren. Vooral niet afhankelijk worden van anderen. “I’m invincible”. Dit leidt echter tot eenzaamheid, gebroken relaties en een hoop verdriet.

4. Begin pas aan kinderen als je eraan toe bent…
O ja? En wanneer is dat dan? Als je oud en wijs genoeg bent? Als je financieel alles goed voor elkaar hebt? Denk je werkelijk dat dat voorwaarden zijn voor een gelukkig gezin? Ik zal je een geheimpje verklappen. Weet je wanneer je oud en wijs genoeg bent om aan kinderen te beginnen? Ongeveer wanneer je eerste kind uit huis gaat en je alle fouten hebt gemaakt die je als ouder maakt.
Natuurlijk zijn kinderen een grote verantwoordelijkheid. Je moet daar niet gemakkelijk mee omgaan. Maar het uitstellen tot een moment dat je eraan toe bent, betekent meestal uitstellen tot het moment dat voorplanting mogelijk een probleem begint te worden. En dat lijkt me geen betere motivatie om met kinderen te beginnen.

5. Door een gezin verlies je je vrijheid…
Dit is de meest hardnekkige. Een gevaarlijke leugen over het gezin en relaties. Hoe vrij je bent, hangt niet af van je gezin, maar van je mindset. Je kunt super vrij zijn met en zonder gezin, maar ook enorm gevangen in beide situaties. Veel mensen hebben een bepaalde illusie van vrijheid. Allerlei ideeën, dromen en plannen. Het is nog niks, maar toch zijn ze bang dat kwijt te raken. Dit is echter geen vrijheid. Je bent gebonden aan dingen die je waarschijnlijk niet gaat doen en waarbij het hebben van een gezin meestal geen beperking is.
Als ik terugkijk naar het mooie etentje van de week en zie wat een rijkdom dat is, dan kan daar geen wereldreis, dikke bankrekening, of fantastisch avontuur tegenop. Echte vrijheid is in liefde verbonden zijn met anderen. Wie zich geliefd voelt, voelt zich vrij!

Maar wat moet jij hier nu mee? Niks moet, laat het gerust aan je voorbij gaan. Maar als je voelt dat deze blog voor jou was en je wilt hiermee aan de slag, dan mag je me een BERICHT sturen.
Als jij een gezin hebt, maar je mist vrijheid dan kan ik je helpen om hier verandering in te brengen. Of je durft je niet te binden en blijft maar hinken op twee gedachten, ook dan kan ik je helpen om de knoop door te hakken. En ben je geraakt of misschien wel boos over wat je net gelezen hebt? Stuur me een BERICHT, ik sta open voor de dialoog!

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN