5 tekenen van een terminaal huwelijk.

Mannencoach

Als je de 40 gepasseerd bent is de kans groot dat velen in jouw omgeving en sociale kring gaan scheiden. Jij en je partner houden het nog dapper vol en je hoopt dat het jullie niet zal overkomen. Jullie hebben niet echt grote problemen, althans zo lijkt het. Jullie zijn een prima team en hebben de zaken goed voor elkaar. Toch knaagt het en voel je dat het niet de goede kant op gaat. Hoe weet je nu dat het einde van je relatie nadert?

De meeste mannen die ik coach hebben relatieproblemen en een aanzienlijk deel komt (vaak te laat) bij mij om hun relatie te redden. Soms heeft de partner al aangegeven te willen scheiden. Of het stel heeft al maanden geen seks meer en slapen zelfs apart. Ook kan het zijn dat de man (of vrouw) een affaire heeft of gevoelens voor een ander.
Achteraf zien deze mannen allemaal wel dat het al eerder niet goed ging, maar ze hebben te lang hun kop in het zand gestoken. Allemaal waren ze achteraf graag eerder in actie gekomen. Daarom geef ik je hier 5 belangrijke alarmbellen die aangeven dat je relatie ten einde loopt als je niet ingrijpt.

1. De relatie wordt vooral praktisch.
Door de drukte van een gezin en allebei een baan, is het een risico dat je vooral een praktisch team wordt. Elke dag is gevuld met alles wat er moet gebeuren. ’s Avonds ben je blij als de kinderen op bed liggen en je nog een uurtje kunt Netflixen zonder gestoord te worden. Alle gesprekken met je partner gaan over (gedoe met) de kinderen of werk. Echte gesprekken worden er nauwelijks gevoerd.

2. Je partner geeft aan verbinding te missen.
Als gevolg van bovenstaande, kan je partner aangeven de verbinding te missen. Dit is een heel belangrijk signaal. Als je dit niet oppakt, kun je beter meteen je scheidingspapieren gaan printen. Zodra je dit hoort is het tijd om aan de slag te gaan! Ze wil weten hoe het met je gaat en ze wil graag interesse van jouw kant in haar welzijn. Ze wil zich gezien voelen en zoekt naar de connectie die al zo lang weg lijkt te zijn.

3. Je houdt irritaties en frustraties voor je.
Omdat je er weinig vertrouwen in hebt, of het conflict niet aan durft te gaan, houd je je mond maar. Je hebt wel grenzen, dromen en verlangens, maar je stopt ze diep weg. Je hebt er weinig tot geen vertrouwen meer in dat je gelukkig kunt zijn in deze relatie en zoekt zo de weg van de minste weerstand. Dit is echter een doodlopende weg! Als je wilt dat je relatie gaat werken, moet je met de billen bloot.

4. De fysieke intimiteit in jullie relatie is minimaal.
Over billen bloot gesproken. Natuurlijk zijn er fases waarin er minder ruimte is voor intimiteit, maar dit moet geen structurele situatie worden. Als de (weinige) seks een verplicht nummertje wordt en er geen verlangen meer naar elkaar is, gaat het niet goed. Er ontstaat een tekort. Als dit te lang doorgaat zet je de deur open naar anderen om deze leegte op te vullen.

5. Je praat liever met anderen over jouw problemen dan met je partner.
Wanneer je merkt dat je liever met vrienden, collega’s of je buurvrouw praat over je moeilijkheden, maar niet met je partner, gaat er iets mis. Natuurlijk is er niks mis met het delen en steun zoeken bij anderen. Het wordt wel een probleem als dit een vervanging wordt voor het delen met je partner. Dit is een teken dat je van haar weg beweegt en aanstuurt op het einde van je relatie.

Herken je (sommige van) deze alarmbellen? Dan is het tijd om NU in te grijpen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je binnen een paar jaar op zoek mag naar een eigen appartementje.

Wat kun je doen? Even een paar snelle tips: maak tijd vrij, boek een weekendje weg samen, verdiep je in de 5 talen van de liefde, ga in gesprek en vraag hoe ze zich voelt over de relatie, geef een massage, neem haar mee uit eten en luister aandachtig. Zit minder op je telefoon. Werk aan jezelf en leer je gedachten en emoties beter te delen.

Hulp nodig? Vind je het lastig te bedenken waar je moet beginnen? Weet je niet hoe je het moet aanpakken of heb je een zetje in de goede richting nodig? Neem dan CONTACT op via het contactformulier of stuur me meteen een berichtje via Linkedin.

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN