5 kenmerken van de chronisch
gestreste man

Is dit alles…. wat er is? Een chronisch gestreste man stelt die vraag af en toe in zijn hoofd, spreekt hem zelden uit en gaat er nog minder vaak wat aan doen. Hij heeft daar geen tijd voor en geen zin in. Toch knaagt het regelmatig. Op een stil moment of bij een heftige gebeurtenis, dringt deze vraag zich aan hem op. Is dit het leven wat ik wil leven? Wil ik me zo voelen als ik me doorgaans voel? Hoe lang houd ik dit vol en wat kost deze manier van leven mij (en mijn gezin)?

Voor wie de chronisch gestreste man wil herkennen (in zichzelf?) en begrijpen, omschrijf ik 5 kenmerken. Scoor je er 3 of meer, dan weet je hoe laat het is.
Disclaimer, dit gaat niet over een specifiek persoon. Als jij jezelf in deze tekst herkent; nee ik denk echt niet speciaal aan jou bij het schrijven van deze tekst. Er zijn naast jou nog heel veel andere mannen die er precies zo bij zitten.

1. KORT LONTJE

Een chronisch gestreste man heeft weinig geduld. Je kunt hem maar beter niet voor de voeten lopen. Als je hem een normale vraag stelt, kun je toch een rot reactie krijgen. Als de kinderen druk zijn, valt hij tegen ze uit. Wanneer het werk niet op tijd af is, krijgt de hele afdeling het te horen. Als de auto voor hem iets te langzaam rijdt, komt het stoom uit zijn oren. Er zijn dagen bij dat alles en iedereen fout zit in zijn ogen.

2. NOOT STILSTAAN, DICHTGESMEERDE AGENDA

Hoeveel avonden heeft een man vrij in de week? Avonden waarop hij iets kan doen ter ontspanning? Zijn dat er minder dan 2, dan is dit een tweede kenmerk. Een chronisch gestreste man is altijd druk. Hij is door zijn gejaagdheid niet meer in staat om rust en ontspanning prioriteit te geven in zijn leven. Zijn agenda is bomvol en hij heeft vaak ook het idee dat dit hem allemaal overkomt. Een dagje weg is bijna niet te plannen met hem en dan moet je maar hopen dat hij er een beetje bij is met zijn hoofd.

3. HAAT LIEFDE VERHOUDING MET TELEFOON

De telefoon is het eerste en laatste wat de chronisch gestreste man aanraakt op een dag. Hij kijkt 3 nieuws sites meerdere keren per dag, krijgt voortdurend mails, berichten en alarmpjes binnen en heeft misschien zelfs een smartwatch. Hij haat de voortdurende prikkels die zijn telefoon hem geeft, maar als hij 5 seconden stilzit pakt hij hem alweer uit zijn zak.

4. NIET IN CONTACT MET EIGEN GEVOEL

Een chronisch gestreste man staat niet stil bij zijn eigen gevoel. Misschien ervaart hij wel de oppervlakte van irritatie en gejaagdheid, maar een laagje dieper komt hij meestal niet. Hij zal niet snel aangeven dat het niet goed met hem gaat. Hij heeft moeite om te benoemen waar hij verdrietig over is, of angst voor heeft. Waar hij echt naar verlangt en blij van wordt, weet hij vaak niet meer.

5. WEGGEDRUKTE VRAGEN OVER ZINGEVING EN INDENTITEIT

Ben ik nog zoals ik wil zijn? Is dit het leven waar ik voor in de wieg ben gelegd? Is dit wat ik mijn kinderen wil meegeven? Dit zijn vragen die diep van binnen aan het hart van de chronisch gestreste man kloppen en soms zelfs bonken. Snel weer wegstoppen en doorgaan, dat is zijn mindset. Zo blijft het cirkeltje waarin hij ronddraait onafgebroken doorgaan.

HERKEN JIJ JEZEF HIERIN?

Dan weet je ook dat je hier alleen niet uit gaat komen, anders had je dat allang gedaan. Als coach voor mannen help ik jou om de vragen over zingeving onder ogen te zien, weer contact te krijgen met je gevoel en andere prioriteiten te stellen. Zo reken je af met chronische stress en verdwijnt je korte lontje daarmee vanzelf.

Wil jij hier meer over weten? Hoe dit in zijn werk gaat en of coaching misschien wat voor jou is? Maak dan een gratis afspraak met mij via onderstaande kalender, of vul het contactformulier in.

Groeten Harm Oosterhuis – Coach voor Mannen.