5 goed redenen om niet aan
coaching te beginnen

Als je op Facebook scrolt, komt er regelmatig een advertentie voor een of andere coach voorbij. Met mooie uitdagingen, beloftes en een prachtig verhaal.

Je zou er bijna instinken, maar gelukkig ben jij niet zo makkelijk te foppen. Jij laat je niet beïnvloeden, heel goed! Maar heel soms twijfel je toch even. Zou het dan toch? En voor die zwakke momenten is deze blog geschreven. Zodat jij 5 goede redenen hebt om er niet aan te beginnen.

1 . Ik heb daar nu geen tijd voor.

Een goed argument! Coaching kost tijd en die tijd kun je ook aan andere dingen besteden. Een coachtraject duurt al gauw 3-6 sessies van 1,5 uur. Dat is bij elkaar 10 uur en dan heb je de eventuele reistijd en de tijd die je er thuis nog aan kwijt bent nog niet eens meegerekend.

En ik hoor zo’n irritante coach al vragen: “
En stel dat je twee maanden lang 1/3 van je Netflix-tijd zou spenderen aan je persoonlijke groei, zou je die tijd dan erg missen denk je?” Of: “Zou je je tijd niet veel efficiënter besteden wanneer je door coaching doelgerichter en met meer energie in het leven staat?“.

Dat is misschien zo, maar er zijn nog veel meer argumenten om die coaching zonder pardon opzij te schuiven.

2. Ik heb er geen vertrouwen in dat het gaat werken.

Wie zegt jou als hardwerkende man dat de energie die je in coaching steekt je echt wat gaat opleveren? Stel dat je inderdaad al die tijd erin steekt en er verandert niks? Jij zit al jaren vast in hetzelfde patroon. Het is te mooi om waar te zijn dat dit met een paar gesprekjes opgelost kan worden.

En al die wetenschappelijke studies dan die het effect aantonen van coaching, en de positieve ervaringen van klanten?” Hoor je de coach vragen. Ja dat zou ik ook zeggen als ik mijn geld ermee moest verdienen! En dat leidt meteen het volgende argument in.

3. Het kost veel te veel geld.

Weet je wel niet wat dat kost? Coaching bij Hunter Coaching… 75 euro per uur! Wat een geld man, daar heb je toch wel een betere bestemming voor? Volgens mij is dat hele coaching gebeuren gewoon geldklopperij, een verdienmodel!

Hoeveel geld geef je jaarlijks uit aan het onderhoud van je auto, huis, tuin? Ben jij niet veel meer waard dan al die dingen bij elkaar?“. Coach, hou je klep!

4. Ik moet dit zelf kunnen.

Als het echt moet, dan kan je het zelf ook wel veranderen. Daar heb je toch geen coach voor nodig? Een beetje vent gaat niet met zijn verhaal naar een of andere onbekende kerel in de hoop dat hij hem wel even gaat helpen. Er zijn zat boeken over te lezen en als je een beetje logisch nadenkt kun je het zelf ook wel bedenken. Zo’n coach gaat jou niks nieuws vertellen!

Dat klopt helemaal, maar mag ik je vragen waarom je het dan nog niet hebt gedaan? Een coach helpt je om het proces in gang te zetten, maar je doet het nog steeds zelf.” Coach, je zeurt!

5. Zo slecht gaat het nou ook weer niet met me.

Het is echt niet alsof je elk moment kan instorten. Ja zeker, het leven kost een hoop energie en je weet soms niet waar je het allemaal voor doet, maar dat is toch niet gek? Je kent zat mensen die er nog veel slechter bij zitten en die leven ook gewoon door, die lopen ook niet allemaal bij een coach.

Hoe slecht moet het met je gaan voordat je wel hulp inschakelt? En wil je dat het zo ver komt, of zou je dat liever voorkomen?” Ja ja, coach, je punt is duidelijk.

Alsjeblieft! 5 goede redenen om niet aan coaching te beginnen. En dat gezeur van die coach tussendoor kun je gewoon negeren. Mocht je hem persoonlijk willen laten weten waarom je geen coaching nodig hebt, dan kan dat via deze agenda. Daar kun je zelf een afspraak met hem inplannen om hem eens goed de waarheid te vertellen! Het mag ook via het contactformulier. Daarin kun je meteen alles neerzetten, succes!