3 REDENEN VOOR EEN KORT LONTJE EN DE OPLOSSINGEN

kort lontje

Een kort lontje hebben is niet fijn. Voor de persoon zelf niet en ook niet voor diens omgeving. Als je de oorzaak van je korte lontje weet, kan je er gelukkig wat aan doen! In deze blog geef ik drie praktijkvoorbeelden met verschillende oorzaken en een passende oplossing.

Voorbeeld 1: Wegcijferen.

Johan (43) heeft de laatste tijd een kort lontje. Hoewel hij drie jonge kinderen heeft, lijkt het genieten ervan steeds moeilijker te worden. Zijn dagen beginnen vaak al met veel geschreeuw en gegil, waardoor Johan al na een uur zijn geduld verliest. Met gegrom en gesnauw weet hij zijn kinderen nog net op tijd naar school te krijgen.
In het weekend wordt het nog uitdagender. De kinderen vervelen zich sneller, wat leidt tot meer onderlinge ruzies, iets waar Johan absoluut niet tegen kan. Op zulke momenten verandert hij in een boze politieagent, die alleen nog maar boos en negatief lijkt te kunnen reageren.

Oorzaak: Johan heeft zichzelf sinds er kinderen zijn veel weggecijferd. Zijn hobby’s en vriendschappen zijn ernstig in het gedrang gekomen. Ook is er weinig tijd voor Johan om even alleen te zijn. Hierdoor is zijn batterij zo goed als leeg. Hij heeft geen reserves meer om de moeilijkheden van de dag aan te kunnen.

Oplossing: Wat Johan zou kunnen doen is weer ruimte gaan nemen om zijn batterij weer op te laden. Tijd besteden aan zijn hobby’s, rust pakken, met vrienden afspreken. Zo krijgt hij weer genoeg energie om zelf de rust te bewaren, maar ook om met een hernieuwde blik naar zijn situatie te kijken en tot creatieve oplossingen te komen voor de uitdagingen in zijn gezin.

Voorbeeld 2: Opgekropte frustraties en emoties.

Peter (39) snapt zichzelf niet de laatste tijd. Op sommige momenten kan hij ineens ontploffen. Hij schreeuwt of scheld. Of slaat met de deuren. Hij wil dit niet, maar hij heeft er weinig controle over. Zijn vrouw en kinderen zijn daardoor zelfs bang voor hem aan het worden. Er zijn dagen dat het beter gaat, maar Peter voelt het altijd onder de oppervlakte aanwezig. Zijn vrouw vraagt wat er speelt, maar het lukt Peter niet om te vertellen wat er aan de hand is. Hij snapt niks van zijn kort lontje.

Oorzaak: Peter komt uit een gezin waar niet gepraat werd over moeilijkheden. Zijn vader was een stille en ook hij kon wel ontploffen. Dan was het voor Peter ook totaal niet duidelijk wat er aan de hand was en zijn moeder deed er ook het zwijgen toe. Zo heeft Peter geleerd dat emoties niet op een gezonde manier geuit kunnen worden. De frustraties die Peter op doet in zijn werk en sociale leven, slaat hij allemaal op in zichzelf. Helaas is het zover opgelopen dat dit er ongecontroleerd uit komt.

Oplossing: Het zou Peter enorm kunnen helpen als hij leert zijn emoties te herkennen en bespreekbaar te maken. Door hiermee te oefenen, zal het steeds minder spannend worden om dit te doen. Hierdoor ontwikkelt hij een gezonde omgang met zijn gevoel en hoeft het niet tot een ontploffing te komen. Intensief sporten kan heel goed ondersteunend zijn aan dit proces. De opgebouwde spanning heeft een uitweg nodig. Hier kan je ondersteuning bij krijgen van aan coach.

Voorbeeld 3: Trauma.

Joost (49) leek alles goed voor elkaar te hebben. Een mooi bedrijf, een leuke auto voor de deur en een mooie vrouw en een paar prachtige kinderen. Maar in een hele korte tijd kreeg Joost last van enorme geprikkeldheid en af en toe een echte woede-uitbarsting. Laatst heeft hij zelfs een automobilist bijna van de weg afgedrukt die bij hem aan het bumperkleven was. Joost schrok er enorm van en snapt totaal niet waar het vandaag komt. Alles gaat toch gewoon goed? Waarom doet hij dan zo raar?

Oorzaak: Joost is in zijn jeugd misbruikt door een oom tijdens een zomervakantie. Het was een eenmalig iets en Joost heeft het nooit aan iemand verteld. Zijn oom leeft nog maar is een oud opaatje. Hij wil er niet aan denken, maar de laatste tijd komen de beelden van toen steeds weer naar boven. Hij baalt dat hij het heeft laten gebeuren, dat hij niet is gaan schreeuwen of is weggerend. Hij dacht dat het veilig weggestopt was, maar nu 38 jaar nadat het gebeurd is, komt het ineens weer naar boven. Dit is de oorzaak van zijn korte lontje de laatste tijd.

Oplossing: Joost kan het beste hulp zoeken bij een specialist op het gebied van seksueel misbruik. Hij kan bijvoorbeeld contact opnemen met Centrum Seksueel Geweld. Door de bron van zijn boosheid aan te pakken, kan Joost weer herstellen en in zijn gezin ook weer zijn gezonde rol innemen.

Naast deze drie redenen zijn er nog andere redenen waarom iemand een kort lontje kan hebben. Vaak is niet helemaal duidelijk waar het vandaan komt. Als coach help ik jou om scherp te krijgen waar de bron van je boosheid of irritatie ligt. Pas dan kun je het probleem aanpakken. Wil jij weer de man en vader zijn met genoeg geduld en rust voor zichzelf, zijn gezin en zijn werk? Plan dan een GRATIS ADVIESGESPREK met mij in.

HARM OOSTERHUIS – COACH VOOR MANNEN