3 fouten die zorgen dat jij nog
steeds gestrest bent en wat je eraan
kunt doen

Ik stond op het punt om mijn PC uit het raam te pleuren. Na een ochtendje worstelen met een nieuw programma voor boekhouding en een nieuwe pc, was ik zo kwaad dat mijn hele dag erdoor verpest werd. Elk probleem dat ik probeerde op te lossen creëerde een nieuw probleem en de stoom kwam zo’n beetje uit m’n oren.

Dit was natuurlijk niet nodig, ik had gewoon even moeten stoppen toen ik merkte dat ik geïrriteerd begon te raken. Want vanuit de irritatie kom ik niet op de meest geweldige ideeën. De volgende ochtend loste ik vanuit de rust mijn probleem in 5 minuten op. En dat brengt me bij de eerste fout.

Fout 1: Doorgaan terwijl je in negatieve emoties zit.

Wanneer je iets wilt bereiken en dit gaat moeizaam, kan je hier behoorlijk kwaad, verdrietig, of gestrest van raken. Het is een fout om dan maar stug door te gaan. Je werkt helemaal niet effectief wanneer deze emoties sterk aanwezig zijn. Je denkvermogen wordt letterlijk gehalveerd en je creativiteit daalt tot het nulpunt. Herken je dat? Dat negatieve emoties opspelen wanneer dingen niet lukken? Zorg dan dat je eerst rustig wordt voordat je weer verder gaat.

Fout 2: Rationaliseren.

Wanneer je veel stress hebt, zie je vaak geen uitweg. Het lijkt onmogelijk om eraan te ontsnappen en dus ga je redenen bedenken waarom het normaal is. Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen dat je stress normaal is omdat je een gezin met jonge kinderen hebt. Of je accepteert je rotbaan, omdat je nu eenmaal geld nodig hebt.

Je bedenkt redenen waarom het okay is dat je stress ervaart. Dit helpt je op korte termijn om je situatie te accepteren, maar op lange termijn zorgt het dat er niks verandert. Het zou je meer helpen om je stress serieus te nemen, en te zoeken naar manieren om minder stress op te bouwen, of meer stress kwijt te raken.

Fout 3: Isoleren.

Stress kan ertoe leiden dat je minder behoefte hebt aan sociaal contact. Je voelt je op jezelf teruggeworpen. Je hebt even geen behoefte aan anderen om je heen. Mensen waar je energie in moet steken die je toch al zo weinig hebt.

Als je deze weg inslaat stap je in een negatieve spiraal. Isolatie is namelijk ook een
stressfactor. Het maakt dat je minder geluk en meer stress ervaart. Als je al een tijd vast zit in een situatie met veel stress, is dat kans groot dat je ook meer geïsoleerd bent komen te staan. Ook al voelt dit misschien als een drempel, stap uit je isolatie en investeer in je sociale contacten. Dit gaat absoluut helpen om stress te reduceren.

Wil je snel weten hoe het ervoor staat met jouw stress en welke factoren hierin een rol spelen? Doe dan de Stress-Test.

Heb je behoefte aan ondersteuning om de stress in je leven te verminderen en meer rust en ontspanning te ervaren? Met een gratis adviesgesprek help ik jou om de eerste stappen te gaan zetten. Plan hieronder een afspraak in wanneer het jou uitkomt, of vul het contactformulier in.